Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

donderdag 11 mei 2023

Ombus ombus

Dag 14, donderdag 11 mei

De dag kriekt om 06.00 uur maar wij zijn al om 05.00 uur wakker. De rustdag heeft ons goed gedaan.De reisbatterij is weer opgeladen. We pakken onze koffertjes weer in want om half 8 na het lekkere ontbijt komt de boot ons ophalen bij de steiger van het hotel. Met enige vertraging gaan we op de boot en varen we naar Parapat aan de overkant. We zijn er om 09.00 uur. Daar staat onze chauffeur Putra ons al op te wachten. We stappen in en vertrekken naar Padang Sidempuan. Maar eerst even langs de flappentap ATM. Met weer voldoende rode flappen in de knip vervolgen we onze reis. We hebben nog 220 km voor de boeg en dat is ongeveer 6 uur rijden. Bij de plaats Balige kijken we één keer naar rechts voor een laatste blik op het Tobameer. In Siborong Borong kopen we de snack Ombus Ombus. Deze worden verkocht door verkopers op de fiets met een bakkie achterop. Deze warme lekkernij bestaat hoofdzakeljk uit kokos gewikkeld in een bananenblad. Erg lekker. 30 km verderop bij de stad Tarutung verlaten we het batakdistrict en komen we gelijdelijk terecht in een gebied waar hoofdzakelijk moslims wonen.

Dit zal onze verdere reis zo blijven want Bukittingg en Padang in West Sumatra zijn 100% moslimbolwerken dus krijgen we weer te maken met de moskee om half 5 in de ochtend.

Onze eerste stop is na 100 km bij de warmwaterbron Edelweis (Jodolohiti) in Sipoholon. We strekken de benen en snuiven de zwavel op van de prachtig gelegen bron. Nu is er niemand maar in de avond komen vele families hier badderen omdat het zo gezond is. Na wat kiekjes met de dame van het bad gaan we weer want we hebben nog heel wat kilometers voor de boeg. We nemen de meest gangbare en kortste weg via Sipirok maar we vragen aan een truckchauffeur of de weg nog oke is en wat blijkt…deze route is geblokkeerd door een aardverschuiving. Dit betekent dat we gedwongen worden een andere weg te nemen. Deze weg is op Sumatra bekend of berucht als de weg door de jungle met 400 bochten. Nou heb je al gauw de neiging om te denken…”dat zal wel meevallen met het aantal”. Nou we hebben ze niet geteld maar het waren er wel heel veel. Het is draaien en keren. We zien voor het laatst bij een Rumah Makan (eethuis) een bordje hangen met B1 en B2. Dit betekent dat je hier Anjing (hond) Pangang (B1) en Babi Pangang (B2) kan eten. Wij eten hier niet maar wel in één van de laatste eettentjes aan deze weg

Suddereend met groente en witte rijst. Het stuk eend is meer bot en vel dan vlees. Geen hoogstandje maar de magen zijn weer enigszins gevuld. Aan het einde van deze weg door de jungle komen we bij de kustweg naar Sibolga. Het is nu nog 90 km naar onze hotelstop in Padang Sidempuan ware het niet dat we weer een wegomlegging wegens een aardverschuiving tegenkomen. Dit betekent 20 km omrijden en het wordt steeds drukker op de weg. 90% rijdt hier zonder helm en vaak met oude motoren zonder nummerplaat en dat betekent dat ze geen wegenbelasting betalen. We hebben vandaag de gehele rit geen politie gezien in tegenstelling tot op Bali maar die doen niet veel dus is er weinig verschil. De vele motorbecaks maken de kleine chaos compleet. We zijn wel wat gewend op Bali maar op Sumatra is het toch erger. Maar goed onze Putra rijdt veilig en attent en dat geeft ons een goed gevoel. We zijn bij het PIA Hotel in Padang Sidempuan om 18.30 uur. Het was een vermoeiende dag, vooral voor Jacqueline die met een stevige verkoudheid kampt. Mijn maag is weer helemaal op orde maar er hangt nu wel een bordje aan “geen kip”. Nog wat eten en badderen en dan lekker slapen want morgen hebben we een rit van 300 km (8 uur zonder stops) naar Bukittinggi. En hopelijk een rit met mooie stops en zonder blokkades en wegomleggingen maar dat weet je nooit in dit mooie land.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten