KURMA ASIH

Kurma Asih is een conservatieprojekt voor schildpadden. Op het strand van Perancak en ook bij andere dorpen in West Bali komen schildpadden vanaf april t/m september hun eieren leggen in het zwarte zand. In Indonesië komen zeven zeeschildpadden voor waarvan er drie op de stranden van West bali terugkomen om eieren te leggen. De meest voorkomende schildpad is de "Penyu Lekang" (Olive Ridley Seeturtle). De andere twee soorten die hier voorkomen zijn de "Penyu Belimbing" (Leatherback Seeturtle) en de "Penyu Sisuk"(Hawksbill Seeturtle). 
De drie soorten die terugkomen op het strand van Perancak
De overige vier soorten komen hier niet voor mede omdat ze hun voorkeur hebben voor wit zand.
Het aantal eieren wat ze op 40 cm diepte leggen ligt tussen de 80 en 120. Zodra de eieren zijn gelegd en de schildpad vermoeid terugkeert naar zee worden de eieren opgegraven en veilig gesteld op een veilige plek op het conservatiecentrum.
hier zijn de eieren herbegraven voor ca. 50 dagen

In 1997 is Wayan Tirtha met steun van het Wereld Natuurfonds (WNF) begonnen met de opzet van het beschermen van de zeeschildpad. Hij was het nota bene die op jonge leeftijd nog joeg op deze prachtige dieren. De "turtle" was en is nog steeds gewild voedsel voor de lokale bevolking. Maar op West Bali zijn ze ervan doordrongen dat het een bedreigde diersoort is en dat beschermen beter is dan opeten.


Op 11 juni 2002 is het WNF gestopt met het financieel ondersteunen. Men vond dit project in Perancak te kleinschalig. Vanaf dat moment is Wayang Tirtha met zijn zoon Komang Gunawan en zijn broer Kertut Toyo zonder deze steun verder gegaan. Met behulp van donaties staat het project nog steeds fier overeind. 
Komang met kinderen van het dorp

Drie jaar geleden heeft Daihatsu Jakarta een grote donatie gedaan en daarmee zijn nieuwe bassins gebouwd. Tevens zijn er nieuwe informatieborden gemaakt. Inmiddels weten steeds meer toeristen de weg naar dit unieke opvangcentrum te vinden.
De grootste bron van inkomsten van Kurma Ashi is het laten adopteren van de nesten. Voor RP 500.000 kan men een nest adopteren. Als de eieren worden herbegraven dan wordt er een bordje bijgeplaatst met de naam van de adopteerder, de soort schildpad, de datum van leggen en de datum van uitkomen. Normaliter komen de eieren uit na 50 dagen. Dan worden ze in de bassins losgelaten waar ze vrij rondzwemmen totdat hun schild hard is. Met een harde schild is de kans op overleven groter.
Dan worden ze teruggezet in de zee om na ongeveer dertig jaar weer terug te keren om eieren te leggen. De zeeschildpad komt altijd terug op de plaats waar ze is geboren.
weer een nest geadopteerd
het herbegraven van eieren Geen opmerkingen: