Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

maandag 8 mei 2023

De batakcultuur

Dag 11 op Sumatra,  maandag 8 mei

Ik wil niet in herhaling vallen maar de croissantjes zijn weer heerlijk met het verschil dat ze nu met huisgemaakte mangacompote waren bedekt. Zalig!

Om 08.00 hebben we afgesproken bij de motorverhuurman. Het is van ons hotel naar deze plek nog ongeveer een kwartiertje lopen. Een goede warming-up. Onze Honda motoren staan al klaar. We gaan een rondje eiland doen. Onze eerste stop is Huta Siallagan, in dit openluchtmuseum met originele Batakhuizen staat het graf van van de koning Siallagan. 

We wandelen en kijken rond en maken mooie foto’s. We stappen weer op de motor en vervolgen onze weg langs de kust. Onderweg veel graven want men begraaft de doden in een tombe in de tuin. We zien er veel in allerlei kleuren en formaten. De oudste van de familie ligt helemaal bovenin. De volgende stop is het Unesco Batakmuseum Huta Bolon in Simanindo. Het museum is gehuisvest in het voormalige huis van de batakkoning Simalungun met zijn veertien vrouwen. Ook hier prachtige batakhuizen en het glazen huis. Dit huis is in de bataktijd gebouwd met ramen met glas terwijl de batakhuizen geen glas hebben. We ontmoeten in het glazen huis (Rumah Kaca) Tiolina. Een aardige mevrouw die regelmatig studenten begeleidt naar het buitenland. Onlangs was ze in het tropenmuseum in Amsterdam. Ze zingt voor ons een lied dat ze ook in het Tropenmuseum heeft gezongen. Het is erg leuk haar te ontmoeten. Ze woont regelmatig in het glazen huis maar het is niet haar eigendom dat is het Museum. Zelf woont ze eigenlijk in Medan.

We gaan weer verder en komen aan in Kampung Ulos een dorp waar ze ikat weven maar niet vandaag dus duiken we een warung in om een bordje gele rijst met toebehoren te eten. Een paar kilometer verderop ligt de nieuwe brug naar het vaste land van Sumatra. Dus vanaf deze kant van het eiland is de ferry overbodig geworden. Hiermede is eigenlijk ook de status van eiland opgegeven. We gaan verder en slaan linksaf de heuvels in naar Tomok aan de andere kant van het eiland. Het is een prachtige rit door de frisse groene 

natuur met mooie vergezichten op het Tobameer. Het begint te regen, niet hard maar wel genoeg om nat te worden dus trekken we onze regenponcho’s aan. Na een paar kilometer stopt het met regenen en gaan ze weer uit maar het jasje gaat wel aan want is koel. Voor ons is het een heerlijke temperatuur om te toeren. Na het hoogste punt dalen we naar Tomok. Hier stoppen we niet want daar gaan we morgen wandelend (4 km) naar toe en dan bezoeken we ook hier koningsgraven. Het is inmiddels tegen vijven en we brengen de motoren weer terug. Het was een schitterende dag. We hebben ervan genoten. 



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten