Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

dinsdag 22 januari 2019

Polonnaruwa

Dag 13
Dinsdag 22 januari 2019
Vandaag gaan we met Asa en zijn tuktuk Polonaruwa bezoeken. Om half zeven ontbijt, noodels met een omelet, en om zeven uur wegwezen. Het is twee uur rijden, ongeveer 84  km. Daar aangekomen eerst tickets kopen, 25 dollar of 4.600 roepies pp. Ook weer een speciale hoge prijs voor buitenlanders. De tickets hebben drie afscheurbare subtickets. Dit is omdat Poloranuwa is verdeeld in drie secties. We lopen eerst het museum in om een eerste indruk te krijgen van deze gigantische oude stad. De eerste strook wordt afgescheurd en gestempeld.
De meest afgrijselijke fout is o.i. om hier een fiets te huren. Op internet wordt vaak geschreven dat het een ideale manier is om je hier te verplaatsen. Nou nou....voor ons zeker niet. De afstanden zijn groot en het is bloedheet. Wij laten ons rondrijden door Asa in zijn tuktuk en dat gaat prima. Hij vertelt ons veel over de stad, kent alle tempels en overblijfselen en staat steeds weer keurig op ons te wachten. Voor ons geen fiets. Echt niet! 
We stappen weer in de tuktuk en rijden naar het eerste deel van de stad. Bij de slagboom wordt de tweede strook afgescheurd. Hiet is het nog niet druk maar de bewaarde resten zijn mooi. Weer de tuktuk in en naar het volgende. Onderweg is er een checkpoint. Tickets en stempels worden gecontroleerd maar de derde strook wordt hier niet afgescheurd. We komen aan bij het meest interessante deel Secret Quadrangle (Dalada Ma uva). Prachtige overblijfselen. Het wordt al warmer. Op veel plaatsen moeten de schoenen uit en de hoed af. Het is druk met toeristen. Steeds komen we dezelfde fietsende luitjes tegen. Naarmate de dag vordert worden de shirtjes van deze mensen steeds natter en de koppies steeds rooier. Van het "stel" worden de sokken steeds blauwer. 
Het is inmiddels tegen enen en we gaan naar het laatste gedeelte, hiervoor  is de laatste strook van het ticket, waar drie gigantische boeddhabeelden staan. Althans twee staan en één ligt. Het is prachtig, zo oud en zo goed bewaard. 
De allerlaatse plek die we bezoeken is een hele oude vijver in de vorm van een lotus. We gaan weer huiswaarts. Onderweg nog een bord rijst met curry. We vroegen de prijs = 900 roepies pp. Vonden we te duur....afgepingeld naar 400 roepies wat de lokale prijs is. In deze eettent ook weer toeristenprijzen. Soms om gek van te worden. Om kwart over vier reden we Dambulla weer binnen. 
Het was weer een prachtige dag.

Net als Anuradhapura is ook Polonnaruva een van de oudste koningssteden van Sri Lanka. Beide liggen in de Noordelijke Centrale Provincie van Sri Lanka, al vind je Polonnaruwa iets meer in het Oosten van het land, op ongeveer 2 uur rijden van elkaar. 
In Polonnaruva liggen mooiste ruïnes en tempels van Sri Lanka. Je vindt hier namelijk gigantische boeddha beelden, bijzondere stoepa’s en tal van andere ruïnes.

Wanneer je in Polonnaruva rondloopt, ga je flink terug in de tijd. Bijna duizend jaar geleden werd Polonaruwa de tweede Koningsstad van Sri Lanka. Rond 1070 na Christus werd het land vanaf deze plek geregeerd. Ondanks dat de stad zo oud is, zijn veel bijzonder bouwwerken nog in goede staat. De ene tempelruine is nog mooier dan de ander en in tegenstelling tot Anuradhapura zijn ruïnes hier op de oude manier gerestaureerd en niet met moderne materialen.























Geen opmerkingen:

Een reactie posten