donderdag 25 mei 2017

Reisinfo West Papua

We voor degenen die van plan zijn om een reis te maken naar West Papua volgen hier tips.
Doe het nu want West Papua verandert snel. 
**West Papua is duurder dan andere Indonesische eilanden. Vooral eten, drinken en slapen,
**Jayapura: 
Bij aankomst op Sentani: negeer al die figuren die taxidiensten aanbieden. Loop naar de uitgang van het vliegveld en neem een angkot die je voor veel minder naar Jayapura brengt. Het is een uurtje rijden. We betaalden RP 200.000
Let er op dat als je het vliegveld verlaat je begage wordt gecontroleerd. Zorg dat je de instapkaart met bagagestickers bij de hand hebt. Deze controle wordt ook op het vliegveld van Wamena en Sorong uitgevoerd.
**Homestay Galpera is een prima slaapplek. Yuli de vrouw des huizes is erg behulpzaam. Deze schone plek heeft een huiskamersfeer. Te boeken bij Booking.com. Prijs RP 600.000. Vier kamers met één gedeelde badkamer. De eigenaar is Reiner en die zorgt er wel voor dat het schoon en netjes is.
Geen ontbijt maar er staat wel jam en hagelslag. Zelf een eitje bakken in de keuken. Brood e.d. zelf kopen in de supermarkt. 
**Openbaar vervoer:
Elke rit met een angkot kost RP 5000. Jayapura is verdeeld en heeft terminals. Dus soms overstappen op een andere angkot.
Jayapura heeft niet veel te bieden maar de musea zijn interessant en het uitzicht op het meer is prachtig. Je kan daar naar toe per angkot. Vraag naar "Danau Jayapura".
**Ga je naar de Baliemvallei dan heb je een "Surat Jalan" nodig. Deze is alleen verkrijgbaar op het hoofdpolitiekantoor in Jayapura. Neem de angkot naar Bank Papua. Iets verder staat het politiebureau. Vraag naar het kantoortje voor Surat Jalan. Twee pasfoto's en een kopie paspoort nodig. Is gratis. Dus niets betalen. Deze Surat Jaan is niet meer verkrijgbaar op het vliegveld en ook niet op het politiebureau bij het vliegveld. Dus alleen in Jayapura.
**Wamena
- bij aankomst staan er weer allerlei figuren te wachten die trekkings en taxidiensten aanbieden. Zorg dat je al een honestay of hotel genoteerd hebt en laat je brengen door een becak of taxi. Buiten de poort van het vliegveld jet goedkoopst. 
- Wil je een trekking gaan doen in de Baliem Vallei vraag in je homestay of hotel of ze een goede gids weten. Ze weten de goede en die bellen ze voor je. Ga met hem om de tafel en neem de tijd om te onderhandelen over de prijs. Wij betaalden gids en drager voor 2 personen incl. slaapplek. RP 1.100.000 per dag. Het eten in de slaaplek moet je ter plekke zelf betalen. Neem voldoende eten en water mee. Ook suiker, koffie, sigaretten en snoepjes om weg te geven. Vervoer naar de startplek van de trek is ook niet inclusief de prijs van de gids.
- het is in de nacht koud in de Baliem Vallei. Neem dekens of slaapzak mee. Je slaapt meestal op de grond op een matje. 
- Eenmaal in Wamena de Surat Jalan laten registreren op het politiebureau. Is ook gratis.
- bezoek Mummie: vraag in je homestay hoe daar te komen. Één van de vijf is in de desa Kurula. Gemakkelijk met de angkot. Kan je zelf doen. Met een gids kan ook maar dan betaal je veel meer. Prijs om de mummie te zien RP 250.000 en breng ook weer sigaretten en snoepjes mee voor de kinderen
**Weg uit Wamena
De vluchten van Trigana Air en Wings Air gaan in de vroege morgen naar Jayapura. Het kan gebeuren dat bij slecht weer de vluchten vertraging oplopen  of worden gecancelled. Dus neem geen doorgaande vlucht op dezelfde dag naar Sorong. Vlieg naar Jayapura en neem daar 1 nacht of 2 nachten een homestay en vlieg de volgende dag door. Op deze manier loop je niet het risico je vlucht te missen.
** Sorong
Bij aankomst op vliegveld Sorong ook weer bagagecontrole.
Buiten staan weer veel taxichauffeurs klaar om je in de kraag te grijpen. Zorg dat je een accomodatie hebt geboekt met gratis airportshuttle. Dan komen ze je ophalen en heb je geen taxi nodig. Genoeg accomodatie te boeken bij Booking.com.
**Raja Ampat Eilanden
De boot vanuit Sorong gaat twee keer per dag. Om 09.00 uur en 14.00 uur. De tickets zijn te koop bij de haven, links voor de slagboom. De rode snelle boot ligt aan de linkerkant van de het einde van de pier. Een ticket ekonomi kost RP 130.000 De vaartijd naar Wasai is twee uur,
* Om op Raja Ampat te mogen verblijven heb je een Permit nodig.
Te koop voor RP 1.000.000 bij de Tourist Office in Sorong (tegenover de uitgang van het vliegveld) of in Wasai. Als je de boot afkomt is er controle of je al een permit hebt. Zo niet dan wordt je verwezen naar een desk van het Tourist Office. Hier is ook de permit te koop. Te betalen in cash of met creditcard.
Voor inwoners van Indonesië met KTP of KITAP is de prijs RP 500.000 Voor de overige toeristen dus RP 1.000.000
* alvorens naar de eilanden te gaan is het slim om nog wat inkopen te doen op de markt. Degene die je op komt halen van de homestay zal je hierbij helpen.
Als je homestay hebt geboekt met GSM bereik dan is een kaart van Telkomsel ook te koop in Wasai.
*In Wasai is geen geldautomaat. Neem voldoende cash mee vanuit Sorong daar staan meerdere ATM's. Ook voor het betalen van je homestay: cash geld in Roepias.
* de boot terug van Wasai naar Sorong kost RP 125.000 (5.000 goedkoper dan heen). Geen opmerkingen: