Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zaterdag 1 augustus 2020

Balinees Hindoeisme

Hindoeïsme

Het hindoeïsme is de derde grote godsdienst van Indonesië en de grootste religie op Bali: meer dan negentig procent van de Balinese bevolking is hindoe. De Balinese versie van het hindoeïsme is echter niet te vergelijken met de Indiase vorm. Deze variant is op veel gebieden, minder strikt dan de Indiase variant. Zo is het kastensysteem anders ingericht dan in India, zijn de huwelijksvoorschriften vrijer, en blijven de hogere studies van de brahmanen een groot raadsel.

Hoe bereikte het hindoeïsme Bali?

Al in de vijfde eeuw voor Christus verspreidde het hindoeïsme zich via handelsroutes vanuit India over Zuidoost-Azië. Zo bereikte de religie ook Bali, waar deze zich vermengde met het animisme en het Balinese hindoeïsme ontstond.

De islam daarentegen, werd meegebracht door moslimse handelaren en distribueerde zich tussen de twaalfde en veertiende eeuw na Christus vanaf de Sumatraanse kustlijn over de rest van Indonesië.

In de veertiende eeuw bereikte de islam het binnenland van Java, waar koningen en prinsen de traditionele Hindoe-Boeddhistische religie beoefenden. Maar dat veranderde snel. Aan het einde van de eeuw waren alle koninkrijken op Java islamitisch.

Onder de opkomende islam vluchtte het laatste grote Majapahit-hindoe-koninkrijk in 1520 naar Bali. Gevolgd door priesters en kunstenaars. Door de Balinese traditie om zich te isoleren van de wereld om hen heen, bleef Bali overwegend hindoeïstisch.

Wat typeert het Balinees hindoeïsme?

Voor de meeste Balinezen ligt de nadruk meer op frequente en zichtbare dramatische ceremonies en rituelen. Zichtbaar gedrag gaat boven de kleine lettertjes van het hindoeïsme. De verschillende goden van het hindoeïsme op Bali zijn slechts manifestaties van een opperwezen, de God Sanghyang Widhi.

Voor de Balinezen is de manifestatie van de heilige drie-eenheid het belangrijkst. Brahma de schepper, Vishnu de beschermer en Shiva de vernietiger. Deze drie-eenheid is verenigd in één god: Sang Hyang Tunggal, de 'Allerhoogste', die zich op verschillende wijzen manifesteert.

Galungan is het grootste festival van Bali en wordt iedere 210 dagen gehouden. De Balinese Hindoestanen eren hun goden die gedurende deze tien dagen het eiland zullen bezoeken. De laatste dag is Kuningan, de climax van het festival, waarbij speciale ceremonies gehouden worden voor de voorouders. Zoals je van Bali kunt verwachten, is tijdens dit festival alles tot in de puntjes versierd en een lust voor het oog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten