zaterdag 21 april 2018

De Klotok

19 april 2018, donderdag.
Vlakbij het hotel, op minder dan normale loopafstand, hebben we gisteravond een warung gevonden met soto ayam en wat stokkies saté. Lekker gegeten en nog vóór achten te bed, de reisvermoeidheid heeft keihard toegeslagen.
Geslapen als een blok beton...helaas werden we om vijf uur gewekt door de moskee. Niet zo verrassend omdat Kalimantan bijna geheel Islamitisch is.
Het ontbijt van Hotel Arsela is prima.....een buffet met westerse en Indonesische gerechten. Daarna nog even relaxen en om half 10 werden we opgehaald door onze gids Chris en zijn stagiair Ari voor de korte autorit naar Kumai, de haven waar de vele klotoks liggen. 
Een uurtje later voerden we uit over de Kumai River naar de mond van Seikonyer River, de ingang van de jungle. De Klotok (boot) met eetkamer, slaapkamer, zitkamer en achterterras. En dat allemaal op het open bovendek met een dakkie erboven. Pruttelend varen we over de de smalle junglerivier. Het is prachtig. De lunch wordt geserveerd. Gegrilde vis, groenten, tempé, tofu en witte rijst. Het smaakt ons prima. De kokkin heeft haar best gedaan. Na de lunch even uitbuiken en op weg naar Gundel, de King Orang Utan van dit domein. Gundel betekent: zonder haar maar niet kaal. Helaas heeft hij zich niet laten zien. Dit is de eerste van de drie voederplaatsen van de Orang Utans. We zijn er en liggen aan. Maar eerst moeten we ons wapenen tegen de muggen. Lange broek aan, sokken aan, shirt met lange mouwen aan en de open gedeeltes inspuiten. Het is vochtig warm en de zweetparels beginnen zich al snel te vormen op het voorhoofd en de rug. We lopen 10 minuten de jungle in en zien de eerste grote aap al hangen in de bomen. Het is vier uur en twee “Rangers” komen eten brengen voor deze prachtige dieren. Van de 200 die in dit gedeelte van Tanjung  Puting leven komen er dertien op het eten af. De anderen eten in het dichte oerwoud waar voedsel genoeg is. We blijven een uur op deze plaats om het gade te slaan. Het mannetje “Faldo”, 23 jaar jong is er wel en doet zich goed aan de bananen. We lopen terug naar boot. De “pisang goreng” en de “singkong goreng” staat al op ons te wachten. We drinken koffie en praten na over de eerste prachtige dag. Inmiddels heeft Chris al veel over de apen verteld. Elke dag maken ze een nieuwe slaapplek (nest) in een boom. De oude nesten worden soms gebruikt voor een middagdutje. We varen een kleine stukje en leggen aan bij de steiger “Pesalat” om te overnachten. De avond valt en de generator wordt aan de gang getrokken. Eén lampje schijnt zijn licht over de tafel. Ook de batterijen kunnen opgeladen worden. 
Twee kaarsjes worden bijgeplaatst en het avondeten wordt opgediend......kip, groenten, veel rijst, sambal, mie goreng en sinaasappelen. Zoveel eten in de avonduren kunnen onze magen niet verdragen dus eten we niet al te veel. Het begint keihard te regenen. Op dit deel van Kalimantan is de regentijd zeker nog niet voorbij.
Het is tegen achten en onze klamboe wordt opgetuigd. We duiken er snel in.....gelukkig is er maar één mug maar die heeft wel zijn familie en heel veel vriendjes meegenomen. Morgen weer een mooie dag. 

Geen opmerkingen: