Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

vrijdag 6 augustus 2021

De pot

Vandaag hebben we het even niet over bloemetjes, rijstvelden, zonsopkomsten en het mooie strand. En we hebben het zeker niet over dat Covid-virus, met alle aanverwante toestanden, wat ons leven toch al teveel beinvloed. Laten we eens schrijven over heel iets anders. Soms is het stinkend, soms spik en span en lekker geurend, soms is het glanzend en soms is het verwarmend. We hebben het over de “pot”, oftewel “ de houten doos” oftewel gewoon het toilet. Ons leven speelt zich de afgelopen negen jaar vooral af op Bali en andere Aziatische landen. En neem maar van ons aan dat we al heel wat “kleinste kamertjes” van allerlei pluimage zijn tegen gekomen. Sommigen waren niet te harden en daarom namen we al niet de moeite om de gammele deur die op een kier stond, te openen. Het ongeriefelijke kwam ons hartelijk tegemoet. Maar als je echt moet dan diep ademhalen en toch maar die deur openen en vooral niet nadenken en proberen het zo snel mogelijk te doen en snel opgelucht wegwezen. Hier op Bali en dan heb ik het vooral over ons dorp, pleegt men de daad nog vaak in een gammel hok met een hurktoilet of soms alleen maar een gat in de grond. De toiletpot is hier een uitzondering. Er zijn bij ons dorpelingen bekend die het in de open lucht doen op de rand van het strand, de bips afspoelen in zee. 

Wij doen het op de westerse manier, want als we het gehurkt moeten doen dan komen we niet meer overeind en onze glanzende witte pot is ook uitermate geschikt voor een moment van bezinning in de zithouding. Is de daad gedaan dan gebruiken we wel volgens Aziatisch gebruik, de “cebok”. Dit is een kleine douchekop waarmee het restant van de daad uit de anus en de bilnaad wordt gespoten. Dat voorkomt ook enige jeuk als er een remspoor is achtergebleven.

Een zeer schone manier van je reet afvegen en daarom gebruiken wij geen papier van de rol. Er hangt hier wel zo’n rol maar die gebruiken we om de neus te snuiten vóór het naar bed gaan. De meest comfortabele pot hebben we mogen beleven in Japan. Wat is dat een genot. In dat overigens prachtige land ga je voor je plezier zitten bloggen op het toilet. Terwijl je billen worden verwarmd kom je volledig tot rust en na afloop van de daad komt er automatisch een straaltje warm water waarmee je poepgaatje op een zeer verwende manier wordt gereinigd. De bediening van de Japanse pot kan ook handmatig via het bedieningspaneel. Nog niet klaar geblogd of gesurfd op het internet dan blijf je toch gewoon nog effe lekker zitten met de broek op je enkels totdat je trek hebt in een bakkie koffie want dan is het de hoogste tijd om de pantalon omhoog te hijsen en het verwenkamertje te verlaten.

De houten doos zoals ik ‘m ken uit de tijd dat ik bij mijn oma mocht logeren
Geen papier maar wel de “cebok” of kontdouche.
De Indonesische “Kamar mandi”.
Het heerlijke Japanse toilet met de verwarmde bril en het bedieningspaneel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten