In Jalan Pegangsaan Timur bij Gedung Proklamasi werd op 17 augustus de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen door Soekarno. Hierop volgend werd de kreet ‘Merdeka’ (vrijheid) door het hele land gescandeerd. Nederland erkende pas in 2005 dat Nederland 17 augustus 1945 accepteert als de datum van de onafhankelijkheid van Indonesië. De erkenning van de datum '17 augustus 1945' deed Nederland 'de facto', en zeker niet 'de jure'. De overeenkomst van Linggadjati is immers niet herroepen.
Ieder jaar, op 17 augustus, wordt deze dag herdacht in formele ceremonies en levendige feesten over de gehele archipel. Al weken, dan wel maanden, van tevoren zijn de dorpen en steden zich aan het voorbereiden op de Onafhankelijkheidsdag. De sportwedstrijden, optochten met fanfaresen praalwagens, gratis concerten en marsen gaan wegens de Covid19 Pandemie niet door. Alle plechtigheden worden sober uitgevoerd.
Het hoogtepunt van de dag is het hijsen van de vlag bij het Merdeka-paleis in Jakarta, waarbij de tekst van de proclamatie van de onafhankelijkheid ook wordt voorgelezen om 10.00 uur. De president en vicepresident leiden de ceremonies en worden bijgewoond door militairen, hun familie, de familie van de vorige presidenten, het kabinet, diplomatieke corpsen en geëerde gasten.
op 17 augustus werd de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen door Soekarno.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten