Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

dinsdag 17 augustus 2021

Merdeka (onafhankelijkheidsdag)


Onafhankelijksdag is de nationale feestdag van Indonesië. Er wordt jaarlijks op 17 augustus ghet Indonesische volk onafhankelijk werd verklaard. Dit na 300 jaar Nederlandse koloniale bezetting. Nederland erkende de onafhankelijkheid pas op 27 december 1949. Dit was de datum van de soevereiniteitsoverdracht. Alweer 76 jaar geleden…..waar blijft de tijd?

In Jalan Pegangsaan Timur bij Gedung Proklamasi werd op 17 augustus de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen door Soekarno. Hierop volgend werd de kreet ‘Merdeka’ (vrijheid) door het hele land gescandeerd. Nederland erkende pas in 2005 dat Nederland 17 augustus 1945 accepteert als de datum van de onafhankelijkheid van Indonesië. De erkenning van de datum '17 augustus 1945' deed Nederland 'de facto', en zeker niet 'de jure'. De overeenkomst van Linggadjati is immers niet herroepen.

Ieder jaar, op 17 augustus, wordt deze dag herdacht in formele ceremonies en levendige feesten over de gehele archipel. Al weken, dan wel maanden, van tevoren zijn de dorpen en steden zich aan het voorbereiden op de Onafhankelijkheidsdag. De sportwedstrijden, optochten met fanfaresen praalwagens, gratis concerten en marsen gaan wegens de Covid19 Pandemie niet door. Alle plechtigheden worden sober uitgevoerd.

Het hoogtepunt van de dag is het hijsen van de vlag bij het Merdeka-paleis in Jakarta, waarbij de tekst van de proclamatie van de onafhankelijkheid ook wordt voorgelezen om 10.00 uur. De president en vicepresident leiden de ceremonies en worden bijgewoond door militairen, hun familie, de familie van de vorige presidenten, het kabinet, diplomatieke corpsen en geëerde gasten.


op 17 augustus werd de onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen door Soekarno.


Dit jaar geen zaklopen. Afgelast wgens Corona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten