Dit is een eet-en drinkmoment, doorgaans alleen mannen, in de morgen en altijd in het café. Tussen 10 en 11 gaan veel werklui uit de bouw en landbouw, schaften in het café. Maar ook gepensioneerde Spanjaarden gaan naar de “Almuerzo”. Dan is er keuze tussen diverse verse bereide gerechten. De spaanse vrouwen zoeken elkaar ook op maar dan op een ander moment, hierover later meer.
Een kleine greep:
-
conejo con patatas (gebraden konijn met gebakken
aardappelen)
-
calamares a la plancha (inktvis gebakken op de plaat)
-
tortilla de patatas o cebolla (spaanse omelet
met aardappelen of uien))
-
conejo con tomates ( gebraden konijn met tomaten
gebakken op de plaat)
-
verduras revueltas con huevos (geroerbakte groente met
eieren)
-
bacalao (gebakken vis (een soort makreel)
-
sardinas a la plancha (sardientjes gebakken op de
plaat)
-
bocadillo tortilla francesa (broodje gebakken ei,
geklutst)
-
bocadillo lomo fresco (broodje met gebakken
varkensvlees)
-
bocadillo lomo alhumado (broodje met gerookt
varkensvlees)
-
alas de pollo (gefrituurde kippevleugeltjes of
drumstiks)
De meeste gerechten van de dag staan uitgestalt op de bar.
Men bestelt dan “un platico” (een bordje) of een “bocadillo”
(broodje) met een fles of glas bier of “vino tinto” (rode wijn).
Daarnaast vaak een bordje “ensaladilla” (bordje salade met ei, tomaten, tonijn, uien en
olijven in heel veel olie. Of een schaaltje “olivas” (diverse olijven).
Als het bordje opgegeten is dan bestelt men koffie met een “copa”
(een borrel). Dit is vaak een “ponche caballero”, een andere likeur of
een “magno” (cognac).
De prijs totaal per een “Almuerzo” is 6 euro. Maar
meestal wordt nog een tweede biertje of glas wijn bestelt en dan is het 7 euro.
Na deze eetstop gaat men weer voldaan aan het werk of de “pensionistas” blijven gezellig napraten over van alles en nog wat.
Dat hebben ze niet in Nederland! Dan is het gewoon een koekje bij de koffie!
BeantwoordenVerwijderen