Translate our blog in your language.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zaterdag 2 oktober 2021

De kistenmaker

Velen in Indonesië en Bali en hebben te lijden onder de Covid-19 pandemie. Door de instorting van het toerisme zijn veel mensen hun baan verloren. Maar toch zijn er ook die het wel druk hebben gekregen dankzij Corona. Een voorbeeld is de kistenmaker.

Eén van de makers en leveranciers van Covid-19-kisten die een overeenkomst hebben met het Dewa Kade Maduika State Hospital, zei dat de doodskisten voor Covid-19-lichamen anders zijn dan de reguliere doodskisten. Voor de Covid-19 kist gebruikt hij bayurplanken (bayur is een houtsoort) met een dikte van 2 centimeter en elke verbinding wordt gelijmd om ‘m luchtdicht te maken en om lekken te voorkomen. Het verschil met de gewone kisten is dat die  gemaakt worden van simpel multiplex 0,5 cm en ze worden gespijkerd en niet verlijmd.

Wat betreft de maat van de kist, voegt Maduika eraan toe dat deze over het algemeen hetzelfde is, namelijk het gebruik van de standaard maat met een lengte van 200 cm.  De breedte van het front (hoofd) 55 cm met een hoogte van 40 cm. Breedte op de rug (poten) 40 cm met een hoogte van 30 cm.

 Dus de standaardmaat tenzij er een speciaal verzoek is (voor bijv. een baby), dan zullen we de maat aanpassen, zei hij.

Ika Karya Mandiri was ook niet in staat om een ​​speciale kist voor Covid-19-lichamen te maken toen het aantal gevallen in augustus 2021 toenam.  “Toen was het overweldigd want het mortuarium was overbelast. In twee uur tijd moest ik één kist afmaken", voegde hij eraan toe.

Normaliter kan hij in één week maximaal 10 kisten produceren.  Momenteel heeft hij ook een overeenkomst als leverancier van doodskisten voor het Algemeen Staatsziekenhuis.  "De Covid-19-kist voor het Staatsziekenhuis verkoop ik voor Rp. 1,5 miljoen (90 euro). Dat komt omdat er een afspraak was vanuit het mortuarium, om dit ook voort te zetten. Daar halen we 10% winst uit", besluit hij. Dus hij verdient 9 euro per kist. 

2 centimeter dikke planken van Bayur voor een doodskist. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten