Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

dinsdag 21 april 2015

Bali Nationaal Park

Vandaag reden we van huis naar Singaraja. Bij Gilimanuk, de ferryhaven naar Java, sloegen we rechtsaf om de prachtige weg door het Bali Barat National Park te volgen naar Lovina in het noorden.
Na de afslag bij Gilimanuk staat er na een tweetal kilometers een nieuw groot standbeeld van de Balinese Spreeuw, de beschermde vogel van Bali. Aan de andere kant van de weg staat een nieuwe grote "grenssteen" want daar begint de provincie Jembrana.
Het Nationaal Park West Bali, of Bali Barat National Park, is een een schitterend stuk ongerepte natuur in het Noordwesten van Bali. Het 190 vierkante kilometer grote park bestaat uit regenwouden, zandstranden en koraalriffen.
het nieuwe beeld van de Balinese Spreeuw

Bali Barat National Park

Maar ook bergen ontbreken niet. Er liggen zelfs vier grote uitgedoofde vulkanen in het centrum van het park, die van grote afstand te zien zijn. De grootste van de vier vulkanen, Gunung Patas, is maar liefst 1.412 meter hoog. In 1941 is Bali Barat tot nationaal park verklaard en daarmee een beschermd natuurgebied geworden, omdat men het uitsterven van de Balinese tijger wilde voorkomen. Dit is helaas niet gelukt. Tegenwoordig is het doel van het park de regenwouden en het bijbehorende wildleven te beschermen. Bezoekers dienen een vergunning te hebben als ze het gebied verder in willen trekken. Het park is te bereiken vanaf Gilimanuk, de haven waar de veerboten van en naar Java aanmeren. Je komt bij Gilimanuk vanaf Java met de pont of met de bus vanaf Denpasar of Singaraja. Vanaf Gilimanuk kun je een busje (donkerrode bemo) nemen naar één van de entrees van het park. De beste tijd van het jaar om het park te bezoeken is net aan het begin van het regenseizoen, ongeveer van augustus tot en met december.

Bedreigde flora en fauna

Het nationale park herbergt een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Bali Barat heeft wel 175 soorten planten, waarvan veertien bedreigde soorten. Een aantal van deze planten hebben een religieuze en spirituele betekenis, zoals de banyanboom: de wilde vijgenboom. Het meeste wildleven op Bali Barat leeft in de bossen. Dieren die je hier onder andere kunt spotten zijn: herten, wilde buffels, slangen, leguanen, schildpadden, apen, gekko's, grote spinnen en schorpioenen. Een bijzondere diersoort op het eiland is de wilde banteng. De banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waar het merendeel van het Balinese vee van afstamt.
De Balinese Spreeuw
Bali Barat is ook de enige plek op Bali waar dit ernstig bedreigde vogeltje en tevens Bali's mascotte in het wild nog te zien is. 
De Balinese spreeuw is het meest bijzondere dier van Bali. Hij komt alleen hier voor, maar staat op het punt om uit te sterven in het wild. Deze opmerkelijke witte vogel heeft een witte kuif en blauwe oogleden die uit huid bestaan. De vogel werd pas in 1910 ontdekt. Over deze vogel is niet al te veel bekend, behalve dat hij veelal in bomen komt. En zich niet graag op de grond begeeft, in tegenstelling tot veel andere spreeuwensoorten. De kans dat je dit dier in zijn enige leefgebied, het West Bali Nationaal Park ziet, is erg klein. Wel kun je hem als volièrevogel zien op diverse plaatsen op Bali.
Je ziet er ook de kleine geelgekuifde kaketoe, maar zijn voortbestaan wordt in mindere mate bedreigd.
de kleine Geelkuif Kaketoe

Duiken

Eén van de grote trekpleisters van het park zijn de koraalriffen. Omdat deze koraalriffen ernstig bedreigd werden door vervuiling en destructieve visserijmethodes, worden ze nu beschermd door de Friends of the Reef campagne. In 1998 werden er wel 110 soorten koraal geregistreerd rond de zee in Bali Barat, die behoren tot achttien verschillende koraalfamilies. Bali Barat beschikt over een aantal bijzondere duiklocaties. Vlak uit de kust van het park ligt Pulau Menjangan: een klein eiland en een waar duikparadijs. De zachte stroming voert je over en langs de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel veertig meter diep. Je wordt meegenomen in een wereld vol kleurig koraal, talloze nemo's, inktvissen en zeepaardjes.

Karetschildpad

Je kunt in Bali Barat (rondom Pulau Menjangan) ook schildpadden zien. De Karetschildpad wordt erg veel gezien aan de noordkust van het reservaat. Net ten oosten van het park is er een project gestart voor de bescherming van deze schildpaddensoort. Maar waar National Park West-Bali vooral om bekend staat is het enorme aantal vogelsoorten. Meer dan 160 verschillende vogelsoorten zorgen samen voor de mooiste symfonieën. Er leven vooral zee- en kustvogels in Bali Barat. De meest bijzondere daarvan zijn de bruine Gent en de kleine Fregatvogel.
Trektocht
Een 'must do' in Bali Barat is een trektocht door de verschillende landschappen van het park. Je kunt kiezen uit verschillende routes, maar het is wel belangrijk dat je altijd met een officiële gids op pad gaat. Samen met de gids wordt er gekeken welke trektocht het beste aansluit bij je wensen. De populairste trail bij de vogelspotters is de 'Tegal Bunder Trail', een vrij gemakkelijke wandeling van twee uur. Ben je op zoek naar meer avontuur, dan kun je ook kiezen voor de zwaardere Gunung Klatakan Trail. Deze vijf uur durende trek neemt je mee door het Balinese regenwoud. Deze tocht loopt door het wildste gebied van het park, waar waanzinnig veel zien is. Een andere spannende optie is een trail nemen die dieper de Prapat Agung Peninsula ingaat. Dit is het meer toegankelijke gedeelte van het park, waar je een heel vlechtwerk aan wandelpaden vindt. Ook zijn er tochten naar de mangrove in Teluk Terima en naar de bergen bij Makam Jayaprana.
Pulau Menjangan
Als je houdt van het geruis van de zee, terwijl je geniet van prachtige uitzichten, dan is het de moeite om een wandeling te maken over het eiland Menjangan. Dit is ideaal om te combineren met een dagje duiken of snorkelen in de heldere wateren rond het eiland. Op Menjangan wonen alleen zestien boeddhistische monniken en een handjevol herten. In ongeveer een uur en een kwartier kun je heel het eiland rondlopen. Wandel langs witte stranden en diepe rotsen en bezoek de oudste tempel van Bali: de Puri Gili Kencanatempel. Dit is de enige tempel op het eiland, die je al van ver ziet als je het eiland nadert met de boot.


De mascotte van Bali......De beschermde Balinese Spreeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten