Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

maandag 13 mei 2013

belasting

Het is halverwege de middag en het regent. De temp is 26 graden en de LV uiteraard erg hoog en het is windstil. 
Elk jaar dient er voertuigenbelasting ("pajak") betaald te worden. Eén keer per 5 jaar wordt een nieuwe kentekenplaat gemaakt. De einddatum bijv. 05-14 staat vermeld op de plaat. Vanmorgen ben ik naar het betaalkantoor net buiten Negara gegaan om de belasting voor de Honda motor en de Toyota auto te betalen. We wisten reeds de weg daar omdat we enige tijd geleden al de belasting zijn wezen betalen voor de Suzuki motor.
Door elke betaling worden er 4 mensen aan het werk gehouden. Eerst dient er afgestempeld te worden. Dit is in een heel klein kantoortje, te bereiken via een sluiproute aan de achterzijde van het gebouw. 
De kosten zijn per voertuig RP 25.000. Dan met het afgestempelde bewijs (Surat Tanda Nomor Kendaraan Bermotor) via de hoofdingang naar de balie waar je het kentekenbewijs (Surat Ketatapan Pajak) dient af te geven. Hier ontving ik per voertuig een rood volgnummertje. Later werd dit volgnummer afgeroepen om naar het volgende loket te gaan ter betaling. Met hetzelfde nummertje weer wachten totdat ik weer afgeroepen werd bij het laatste loket. Daar heb ik het nieuwe kentekenbewijs met de datum erop vermeld van 1 jaar later, ontvangen.
Ondanks het meerdere lokettensysteem loopt het gesmeerd en met een uurtje stond ik weer buiten. Dit is wel eens anders.
De belasting per jaar voor de auto is: RP 2.738.000 (230 euro) en voor de Honda RP 204.500 (17 euro). Hieruit blijkt des te meer dat autorijden voor Balinese begrippen geen goedkope hobby is ondanks de (nog steeds) goedkope benzine van RP 4.500 per liter (38 eurocent). De verzekering voor de Toyota is per jaar RP 4.659.000 (390 euro) per jaar. 

onder het toeziend oog van de FBI wacht men op het volgende loket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten