Donderdag 14 juni,
Vandaag geen ontbijtje met een spiegelei en bacon. Wij worden om 7.00 uur opgehaald voor een dagtrip naar de Brug over de River Kwai. We kunnen wel om half zeven terecht voor een broodje of yoghurt met fruit want het buffet is open vanaf zeven uur. Dan maar een bakkie yoghurt....ook lekker.
De chauffeur van de minibus is op tijd maar het ontbreekt hem blijkbaar aan een goed humeur. “Goedemorgen” staat niet in zijn woordenboek. Het bussie is vol met 12 personen. Om half 10 waren we op de plek van bestemming. Eerst naar het museum en daarna een wandeling over de brug. Om 11 elf uur moesten we terug zijn want dan komt de trein vanuit Bangkok. Wij en nog veel meer toeristen stappen op en sporen langzaam over de brug. Onderweg mooie vergezichten van het Thaise bergachtige landschap. We treinen langs steile afgronden en hoge bruggen. Het is prachtig en ook gezellig met twee vrouwen uit Jakarta. Twee uur later zijn we uitgestapt op een klein stationnetje. Het bussie stond daar klaar om ons naar de lunchlokatie aan een snelstromende rivier te brengen. De lunch was prima. Uitbuiken en weer het bussie in naar een waterval. Niet indrukwekkend. We wandelen daar een uurtje wat heen en weer om vervolgens terug te rijden naar Kanchanaburi om daar het ereveld te bezoeken. Indrukwekkend! Erebegraafplaats Kanchanaburi is een van de drie rustplaatsen voor de slachtoffers van de Dodenspoorlijn. Hier liggen de stoffelijke resten van totaal 6.982 Britse, Australische en Nederlandse (1682) Krijgsgevangenen.
Het begint te regenen dus tijd om te vertrekken naar Bangkok. Het is saai onderweg en allemaal liggen we te pitten op een paar na die verslaafd zijn aan de de smartphone. Om half zeven waren we terug van een mooie dag.
De benen en het lijf zijn vermoeid. We duiken het zwembad in en trekken een paar baantjes. Opgefrist lopen we een straat verder om Chicken Curry te eten met een grote fles “Chang” bier. Smaakt heerlijk! Morgen weer een dag.
‘The Bridge on the River Kwai’ is de beroemde spoorbrug bij de plaats Kanchanaburi in het westen van Thailand. De brug is onderdeel van de beruchte ‘Death Railway’ welke werd aangelegd in de 2e wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting van Thailand. De Death Railway loopt dwars door de provincie Kanchanaburi en de aanleg was vanwege het bergachtig gebied, dichte oerwouden en tropische klimaat niet gemakkelijk. Voor de werkzaamheden, welke duurden van september 1942 tot december 1943, werden geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders ingezet. De strategische spoorweg liep van Non Pladuk in Thailand naar Thanbuyuzayat in Birma het huidige Myanmar. Velen van hen (12.500) zijn er door uitputting, ziekte en ondervoeding gestorven. Waaronder ook 3000 Nederlanders uit het voormalig Nederlands-Indië. De betonnen/ijzeren brug is tot vandaag de dag nog altijd in gebruik. Van de oorspronkelijke houten brug is niets meer te zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten