Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 27 januari 2016

het toilet

Iedereen die wel eens in Indonesië is geweest heeft zich ongetwijfeld wel eens verbaasd over het toilet. In de goede hotels zijn ze gebouwd op de westerse toerist en zijn ze goed tot redelijk onderhouden en hygiënisch. Maar buiten de poorten van deze hotels als men een hapje en een drankje gaat doen in de eetstalletjes (warungs) is het een ander verhaal. De toiletpot staat er wel maar verder is het vaak behelpen terwijl de hygiëne niet is om over naar huis te schrijven. De "pot" is meestal gemaakt van keramiek met soms een plastieken bril. Daarnaast kent men hier ook het welbekende staptoilet. De vrouwen hurken en de mannen blijven staan. Naast dit keramieken gat in de grond staat een waterbak (mandi) of een emmer. Hieruit kan een schep water uitgehaald worden om de spetters van de mannen te kunnen wegspoelen. Soms is het even schrikken als men een echt onberispelijk authentiek Indonesisch toilet binnenstapt. Eerst maar hopen dat het schuifje om de deur te vergrendelen wel werkt en dan met de blik naar beneden met de adem ingehouden de behoefte doen en weer snel wegwezen. Voor de hurkende vrouw duurt het inhouden van de adem doorgaans wat langer. Een goede basisconditie is een absolute voorwaarde als je zo'n poepdoos bezoekt. Hurkend de neus dichthouden met ingehouden adem dat vergt nogal wat van de menselijke inhoud. De mannen hebben het een stuk gemakkelijker want die blijven gewoon staan. Met een beetje geluk is er ook nog een gammel onfris wasbakje aan de muur bevestigd om je handen te wassen na de daad. Als je tijdens het handen wassen natte voeten krijgt dan is dit wasbakje niet voorzien van een afvoer. Het ernaast hangende handdoekje kan maar beter genegeerd worden of je bent ervan overtuigd dat je de eerste bent die dit lapje gebruikt. Vaak hoef je het nog niet eens te voelen. Eén blik werpen op dit vodje is al voldoende. 
Eten in de warung is heerlijk maar zorg ervoor dat de plas- of poepbehoefte al gedaan is vóór het genieten van de heerlijke Balinese en ook Javaanse gerechten.
een doorsnee Indonesisch toilet



tref je zo'n modelletje staptoilet dan is het zeker snel wegwezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten