Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 21 november 2012

Saung Angklung Udjo

Het is onze laatste dag in Bandung. Enkele dagen voordat we uit Spanje vertrokken hebben wij heerlijk indisch gegeten bij onze vrienden Paula en Ruud. Beiden met indonesisch bloed. Toen kregen wij een tip. "Als jullie in Bandung zijn dan is een bezoek aan de Saung Angklung Udjo een must want dat is zó leuk!". 
De gamelan-bespelers
De dirigent wijst de nummers aan de angklung......rammelen maar!
Uiteraard hebben wij deze tip onthouden en wij zijn er vanmiddag geweest. Het was helemáááál super! Het is een kunstkring en muziekschool opgericht in 1966  waar kinderen al heel jong de angklung leren bespelen. Ook worden er dansen, zoals de Maskerdans, geleerd en opgevoerd. Momenteel zijn er 500 leerlingen. Dit bamboeinstrument is ontwikkeld door de reeds overleden oprichter Udjo Ngalagena en zijn oom Uum Sumiati. Udjo wordt dagelijks Abah Udjo, de "legende angklung" genoemd. Voor toeristen worden er 11 korte demonstraties gegeven waarbij de achtste heel bijzonder is want dan krijgt iedereen een angklung met een nummer erop toebedeeld en dan wordt op aangeven van de zoon van Udjo verschillende liedjes gespeeld. Er zijn 7 verschillende angklungs met ieder een andere toon. Eerst was het oefenen en daarna met zijn allen op aangeven van een signaal met de hand of het nummer van je angklung het instrument bewegen. De angklung heeft vijf hoedanigheden: 5xM, Mudah (gemakkelijk),  Murah (goedkoop), Mendidik (educatief), Menarik (aantrekkelijk) en Masal (massaal). Het lijkt op met z'n allen rammelen maar dan wel in harmonie. Fantastisch!
Spelen met een angklung......daar word je vrolijk van!
Allemaal heerlijk spelende kinderen op de angklung
De zoon heeft van zijn overleden vader de boodschap gekregen om als missie het bestaan van aungklungmuziek over de hele wereld te verpreiden met de hoop dat langs deze muziek de vrede in de wereld waarin wij leven en waar wij van houden te verwezenlijken. Al je daar zit en je ziet al die vrolijke kinderen spelen op dit eenvoudige maar prachtige instrument dan wordt je zelf ook erg blij. Het werkt ontspannen en het is heerlijk om te spelen, te horen en te aanschouwen. Ter afsluiting van de bijna 2 uur durende voorstelling werd er samen met de kinderen gedanst. Ruud en Paula: erg bedankt voor deze geweldige tip. We hebben ervan genoten en we hadden het niet willen missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten