Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 13 juni 2012

Papaja

De gehele dag zonnig en warm. Met geen zuchtje wind was de temperatuur om 14.00 uur 30,8 graden met een LV van 72%.
Een rustige dag. Vanmorgen zijn we naar de BCA bank in Negara geweest voor het openen van een rekening. Voor betalingen binnen Indonesië toch handig. Om een grote wachtrij voor te zijn waren we er al om 08.00 uur en dus waren we snel aan de beurt, nummertje 2. De procedure duurt even want er komt wel een stapeltje formulieren aan te pas en die worden handmatig ingevuld en daarna ingebracht in de computer. Maar na een klein uurtje stonden we weer buiten met een bankboekje en pasje.
Als tussendoortje eten wij vaak fruit. En één van onze favorieten is Papaja. Wij eten deze heerlijke vrucht uit eigen tuin want er staan hier meerdere Papajabomen. Zoals de sinaasappelen in Spanje zijn het hier de Papajas die voor het grijpen hangen.
nog hangend aan de boom
rijp voor de slacht
Jacqueline in de preparatieruimte
de pitjes nog verwijderen
en klaar om te verorberen
De vrucht is ovaalvormig, normaliter circa 20 cm lang maar kan ook langer. Ze kunnen wel 6 kg zwaar worden. De papaja heeft een gladde, dunne schil, die tijdens het rijpen verkleurt van groen naar geel-groen-gevlekt. Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, ruikt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt zoet en meloenachtig. Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg de zeer zoete smaak. In het midden van de papaja bevindt zich een holle ruimte die gevuld is met zwarte pitjes, die niet gegeten worden. De zaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt als peper bij bepaalde gerechten.
De vruchten moeten geoogst worden als het rijpingsproces net is begonnen en te vroeg geplukte papaja’s kunnen niet meer narijpen. Het zijn kwetsbare producten voor de export.
In de tropen worden de pitjes gebruikt als een geneesmiddel tegen darmparasieten, vanwege de laxerende werking. Onrijpe exemplaren worden als groente gegeten.

1 opmerking:

  1. Katrien en René15 juni 2012 om 22:51

    jullie zijn wel gezond bezig zeg. en nog lekker ook.

    BeantwoordenVerwijderen