dinsdag 4 april 2017

Hari Raya Galungan
4 t/m 15 maart staat Bali in het teken van Galungan en Kuningan. Galungan is een feestviering van 10 dagen ter nagedachtenis aan de overwinning van het goede op het kwade. Tijdens Galungan keren de goddelijke geesten terug naar aarde en verwachten te worden toegejuicht en vermaakt met belangrijke Balinese rituelen en extravagante feesten. 

Na elke cyclus van 210 dagen is Bali versierd met bamboe stokken, zogenaamde ‘penjor’. Vanwege Galungan en Kuningan zijn de met fruit, bloemen en palmbladeren versierde stokken op vrijwel elk Balinees huis, in bijna elke straat en op alle hoofdwegen te zien

Hoe groter en rijker versierd des te meer aanzien en rijkdom. Staet er een simpel versierde penjor voor de deur dan is dit het huis van een arbeider met een laag inkomen. Bij ondernemingen en grote huizen staan vaak de mooist en rijkelijk versierde penjors.
Vandaag is het de eerste van 3 dagen Hari Raya Galungan. De eerste dag staat in het teken van de voorbereidingen zoals het plaatsen van de "penjor", inkopen doen, en vroeg in de morgen om vijf uur het slachten van een varken. De tweede dag, de belangrijkste van de drie dagen, gaat men massaal naar de tempel en derde is de familiedag waarbij het zeer druk is op de wegen. Familieleden zoeken elkaar op om te praten, samen te zijn, te eten en te drinken.
De laatste dag van het festival heet Kuningan, dit is een zeer gedisciplineerde gelegenheid. Ieder lid van het gezin heeft daarbij specifieke taken uit te voeren en zij trekken daarvoor hun mooiste Balinese kleding uit de kast.
deze "penjor" moet nog overeind gezet worden
een simpele penjor bij de ingang van een simpel huis
vader en dochter druk bezig met het optuigen van hun "penjor"

Geen opmerkingen: