dinsdag 9 februari 2016

Arak...drink het niet!

09-02-2016 | NIEUWS

In Yogyakarta zijn zeker 26 mensen omgekomen na het drinken van zelfgestookte alcohol. 17 mensen liggen nog in het ziekenhuis. De slachtoffers zijn voornamelijk studenten.
De slachtoffers kochten de illegale drank van een echtpaar uit Sleman, een regio in Yogyakarta. Dat schrijft The Jakarta Post. De politie doorzocht de woning van het echtpaar en nam een liter gefermenteerde salak en twee flessen alcohol in beslag. Ook vond de politie in de woning insectenverdelger, vloeibare medicijnen en enkele onbekende vloeistoffen. 
Zelfgestookte alcohol, in Indonesië oplosan genoemd, is erg populair in Indonesië omdat het aanzienlijk goedkoper is dan alcoholische dranken die in de winkel worden gekocht.

Makers van zelgestookte alcohol opereren meestal op kleine schaal en verkopen de drank alleen aan vaste klanten. Dit maakt het voor de politie moeilijk de illegale drankstokers op te sporen om zo de distributie van de illegaal gestookte alcohol te voorkomen. 


     Reisadvies

Ook Nederlanders die naar Indonesië reizen, worden in het reisadvies voor Indonesië gewaarschuwd voor lokaal gestookte arak. "Drink geen lokaal gestookte arak in Indonesië. Lokaal gestookte arak is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er zijn al tientallen doden gevallen door het drinken van lokaal gestookte arak."

Geen opmerkingen: