Galungan en Kuningan 2015
Elke 210 dagen is heel Bali versierd met bamboe stokken, genaamd ‘penjor’. Een onmiskenbaar teken dat Galungan weer bijna gaat beginnen. Met fruit, bloemen en bladeren van kokosnootpalmen versierde stokken zijn te zien in bijna elke straat of snelweg en op vrijwel elke Balinees huis.
Van 15 t/m 25 juli staat Bali in het teken van Galungan en Kuningan.
Galungan is een feestviering van 10 dagen ter nagedachtenis aan de overwinning van het goede op het kwade. De Balinese mythologie is heel kleurrijk en het verhaal achter Galungan gaat hoofdzakelijk om een koninklijke krachtmeting tussen de goden. Tijdens Galungan keren de goddelijke geesten terug naar aarde en verwachten te worden toegejuicht en vermaakt met belangrijke Balinese rituelen en extravagante feesten. Voor toeristen en andere buitenlandse bezoekers is Galungan vooral een kleurrijk spektakel.
Galungan is een feestviering van 10 dagen ter nagedachtenis aan de overwinning van het goede op het kwade. De Balinese mythologie is heel kleurrijk en het verhaal achter Galungan gaat hoofdzakelijk om een koninklijke krachtmeting tussen de goden. Tijdens Galungan keren de goddelijke geesten terug naar aarde en verwachten te worden toegejuicht en vermaakt met belangrijke Balinese rituelen en extravagante feesten. Voor toeristen en andere buitenlandse bezoekers is Galungan vooral een kleurrijk spektakel.
Enige weken voorafgaande aan deze festiviteiten zijn de versierselen voor penjors al op veel plekken verkrijgbaar.
een toko in Kapal nabij Denpasar |
De laatste dag van het festival heet Kuningan, dit is een zeer gedisciplineerde gelegenheid. Ieder lid van het gezin heeft daarbij specifieke taken uit te voeren en zij trekken daarvoor hun mooiste kleding uit de kast.
De wegen zijn dagelijks gevuld met konvooien van scooters met daarop prachtig geklede gelovigen die naar tempels gaan met enorme manden van fruit, bloemen en soms zelfs levende kippen. De dagen voorafgaand aan Kuningan zijn daarom vol activiteiten, met name koken, offers maken en schoonmaken.
Tijdens Galungan en de dag van Kuningan gaan de mannen van bijna elk dorp in de vroege ochtend al op zoek naar een niets vermoedend varken dat ter plekke wordt geslacht en eerst bij de tempel geofferd zal worden. Het vlees wordt daarna voorzien van tientallen kruiden en specerijen en gebruikt om de traditionele en pittige ‘lawar’ gerechten te maken zoals saté en nangka.
In de dorpen op het platte land vinden de meeste festiviteiten vooral achter gesloten muren plaats, maar in de straten is het duidelijk te zien dat het Galungan is.
Veel wegen rondom de belangrijkste tempels worden zelfs afgezet om de grote massa’s toegestroomde mensen in goede banen te leiden. Vele restaurants en winkels sluiten voor een paar dagen.
![]() |
iedereen in het "wit" naar de tempel |
De dorpen op het hele eiland vieren de Galungan periode op hun eigen traditionele en soms eigenaardige manier. Op Galungan dag zelf (altijd op woensdag) is er aandacht voor het gezin. Uw favoriete barman of het meisje die uw hotelkamer elke ochtend reinigt zal op die dag bij dageraad terugkeren naar het voorouderlijke dorp om daar tijd door te brengen met familie. Op deze meestal drukke dag vol gebeden, een paar kleine familie ruzies en non-stop eten, keren zij tijdelijk even terug naar hun ‘oorspronkelijke’ leven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten