MANDARIJNEN
Hoe gezond zijn mandarijnen en zijn ze gezonder dan een sinaasappel. Hoeveel moet je van ze eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen? En waarom zou je van mandarijnen goed kunnen slapen? Alles wat je over mandarijnen wilt weten.
Kalmerend
Mandarijnen hebben op psychisch én lichamelijk vlak een rustgevende werking. Hier is de schil verantwoordelijk voor, waarin zich essentiële olie bevindt die voor die typische mandarijnengeur zorgt. Deze olie bevat moleculen genaamd esters die zowel een kalmerende als krampstillende werking hebben. Mandarijnolie remt de activiteit van je centrale zenuwstelsel, kalmeert je autonome zenuwstelsel en stimuleert je spijsvertering en je weerstand. Tegen spijsverteringsproblemen kun je capsules mandarijnolie innemen.
Beter slapen
Omdat de olie krampstillend werkt, vergemakkelijkt het de ademhaling. Bij slapeloosheid - ontstaan door spanningen - geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten, reguleert het dag-en nachtritme en zorgt voor een diepere slaap. Je kunt de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen en naast je nachtkastje te leggen.
Vitamine C
Ook het vruchtvlees van de mandarijn heeft goede eigenschappen. Het bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Bij een sinaasappel is dit respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet, zit je al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. In een mandarijn zit tevens calcium, die je lichaam beter opneemt dan de calcium in melk
Aderverkalking
Mandarijnen zijn ook een bron van carotenoïden, die in ons lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor de oranje kleur van de vrucht. Uit enkele studies blijkt dat het eten van mandarijnen de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes. Hier is vitamine A grotendeels verantwoordelijk voor. Ook beschermen carotenoïden je ogen.
Mooie huid
Mandarijnen beschermen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen. Ook zou deze vrolijke vrucht rimpels tegengaan. De hoge hoeveelheid vitamine C in mandarijnen houdt namelijk het collageen in de huid op peil. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Als je ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen in je huid, maar dit kun je dus deels tegengaan door voldoende citrusvruchten te eten. Sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben namelijk dezelfde werking.
Kalmerend
Mandarijnen hebben op psychisch én lichamelijk vlak een rustgevende werking. Hier is de schil verantwoordelijk voor, waarin zich essentiële olie bevindt die voor die typische mandarijnengeur zorgt. Deze olie bevat moleculen genaamd esters die zowel een kalmerende als krampstillende werking hebben. Mandarijnolie remt de activiteit van je centrale zenuwstelsel, kalmeert je autonome zenuwstelsel en stimuleert je spijsvertering en je weerstand. Tegen spijsverteringsproblemen kun je capsules mandarijnolie innemen.
Beter slapen
Omdat de olie krampstillend werkt, vergemakkelijkt het de ademhaling. Bij slapeloosheid - ontstaan door spanningen - geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten, reguleert het dag-en nachtritme en zorgt voor een diepere slaap. Je kunt de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen en naast je nachtkastje te leggen.
Vitamine C
Ook het vruchtvlees van de mandarijn heeft goede eigenschappen. Het bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Bij een sinaasappel is dit respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet, zit je al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. In een mandarijn zit tevens calcium, die je lichaam beter opneemt dan de calcium in melk
Aderverkalking
Mandarijnen zijn ook een bron van carotenoïden, die in ons lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor de oranje kleur van de vrucht. Uit enkele studies blijkt dat het eten van mandarijnen de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes. Hier is vitamine A grotendeels verantwoordelijk voor. Ook beschermen carotenoïden je ogen.
Mooie huid
Mandarijnen beschermen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen. Ook zou deze vrolijke vrucht rimpels tegengaan. De hoge hoeveelheid vitamine C in mandarijnen houdt namelijk het collageen in de huid op peil. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Als je ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen in je huid, maar dit kun je dus deels tegengaan door voldoende citrusvruchten te eten. Sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben namelijk dezelfde werking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten