Morgen 28 maart is het weer Ogog Ogoh en de dag erna 29 maart is het Hari Nyepi, Balinees Nieuwjaar, de dag van de
Een Ogoh-Ogoh is een groot standbeeld dat gebouwd wordt voor de Ngrupuk parade, welke plaatsvindt op de avond voor Nyepi day.
Een Ogoh-Ogoh neemt normaal gesproken de vorm aan van een mythisch wezen, voornamelijk een demon. Zoals met vele creatieve inspanningen gebasseerd op het Balinese Hindoeïsme, heeft Ogoh-Ogoh ook spirituele doeleinden. Het voornamelijke doel van het maken van Ogoh-Ogoh is de zuivering van de natuurlijke omgeving van spirituele vervuiling die van levende wezens afkomen (mensen in het bijzonder). Volgens Hindoestaanse leringen staan de Ogoh-Ogoh representatief voor de Bhuta-Kala (Bhuta: oneindige energie, Kala: oneindige tijd). Naast het symbool staan voor Bhuta-Kala, wordt Ogoh-Ogoh ook gezien als een symbool voor de wijze van natuur welke zich vormt in het kwaadaardige karakter van levende wezens.
In elk dorpje op Bali wordt een Ogoh-Ogoh gebouwd, soms ook meerdere. Ze worden meestal gebouwd door de jongere generatie en af en toe bouwen zelfs groepjes van kinderen een kleine Ogoh-Ogoh en sommige kunstenaars bouwen er apart ook een. Als de late middag van Ogoh-Ogoh eindelijk aanbreekt, worden de standbeelden door de straten geparadeerd, hierna worden de standbeelden verbrand als een soort zuiveringsritueel.
Een Ogoh-Ogoh staat normaal gesproken op een platform gemaakt van bamboe. Het platform wordt gebouwd om het standbeeld te ondersteunen wanneer het door het dorp wordt gedragen. Vaak zijn er een stuk of 8 mannen of meer nodig om de Ogoh-Ogoh op hun schouders te kunnen dragen. Deze optocht gaat gepaard met traditionele orkestmuziek, uitgevoerd door de jeugd.
Gedurende de optocht wordt de Ogoh-Ogoh drie keer om zijn as gedraaid, tegen de klok in, dit wordt gedaan op elke T-splitsing en wegkruising. Het draaien van de beelden tijdens de ceremoniële parade en de avond voor Nyepi day vertegenwoordigt het contact van de lichamen met de geesten. Het is bedoeld om boze geesten te verbijsteren, zodat ze weggaan en ophouden met het kwaadwillig lastig vallen van mensen.
De traditie van Ogoh-Ogoh is nog vrij nieuw en kwam voor de eerste keer voor in Denpasar, 1980 en dient als als één van de ceremonies voor Nyepi day.
Nyepi is het Balinese nieuwjaar volgens de maankalender. Het is een ceremonie waarbij in heel Bali een 24 uur durende stilte dag ingevoerd wordt, weggelegd voor meditatie en zelfreflectie. Vier van de belangrijkste filosofieën van Nyepi day zijn:
1. Amati Geni: Geen vuur, licht of elektriciteit.
2. Amati Karya: Er mag niet gewerkt worden.
3. Amati Lelunganan: Er mag niet gereisd worden.
4. Amati Lelanguan: Vasten en geen entertainment.
Maar tegenwoordig worden de regels van vasten en geen elektricteit regelmatig losgelaten.
https://www.facebook.com/share/r/1AKUjS4JUG/?mibextid=wwXIfr
Geen opmerkingen:
Een reactie posten