Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 9 november 2022

Consuegra

Het is dinsdag, onze voorlaatste dag in Spanje. We zijn op een relatief dichtbij het vliegveld Rabajas in Madrid (159 km). En dat is een lekkere afstand voor de laatste dag (woensdag, vandaag) als we om 18.00 uur weer terugvliegen naar Bali. We bivakkeren in een echt heel fijn hotel. Casa Rural Los Laurelos in Urda. De kamers met verwarming en heerlijke bedden zijn prettig en superschoon. Het ontbijt is geweldig met broodjes, verse rauwe ham, Manchegokaas. Alles van de streek. Verse sap en koffie. De eigenaresse heeft gisteren cake gebakken en dat staat nu bij het ontbijt. Vandaag gaan we de molens, waartegen Don Quichot vocht, bezoeken. In het plaatsje Consuegra staan er 12 boven op een heuvel met een prachtig uitzicht over het landschap van Castilla La Mancha. We rijden met de auto naar boven. Tijdens het uitstappen worden we verwelkomt door een dun koud windje. Maar we waren voorbereid en hebben onze skijassen aangetrokken. Deze warme jassen lagen in de opslag en hebben ze meegenomen voor als we naar koudere oorden gaan. Op Bali verdwijnen ze in de kast dat is een ding wat zeker is. Na de “Molinos” terug naar het dorp voor een bakkie “cafe cortado”. Daarna hebben we nog een poging gedaan om een kaasfabriek te bezoeken maar dat is niet gelukt omdat de chef niet aanwezig was om het Manchego-kaasproces te laten zien. Jammer!

Oorspronkelijk dertien, de windmolens van Consuegra zijn er vandaag slechts twaalf. Ze werden gebouwd aan het eind van de xvi e  eeuw, op initiatief van de Hospitaalridders, aan weerszijden van het kasteel van La Muela bezet in lijn op de top van de heuvel de Calderico, die de stad domineert. Elk van hen kreeg de naam van een van de karakters van Don Quichot, de roman van Cervantes met, van noord naar zuid: de Bolero, Mambrino, Sancho, Mochilas, Vista Alegre, het kasteel van Muela envervolgens de Cardeño, Alcancía, Chispas, Caballero del Verde Gabán, Rucio, Espartero, Clavileño. Ze werden bestuurd door molenaars en werden doorgegeven van vader op zoon, van generatie op generatie.

Vier van hen hebben een mechaniek in goede staat: de Sancho, de Rucio, de Bolero en de Espartero. Maar het meest interessante is ongetwijfeld de Sancho, die al zijn originele machines in perfecte staat heeft gehouden.



met Don Quichot


Consuegra






Het binnenste van de Sancho

Nog steeds in bedrijf als meelmolen

De kerk van Consuegra






Het kasteel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten