Translate our blog in your language.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

vrijdag 24 juni 2022

Verkeersjungle

Wat verbaasd mij het meest op Bali: het verkeer. Ze rijden vaak aan de verkeerde kant van de weg (spookrijders), zo komen binnendoor en kijken niet naar rechts als ze een weg oprijden want dan krijgen ze pijn in hun nek. Het licht doen ze vaak te laat of niet aan omdat ze denken dat het geld kost. Er rijden hier duizenden motors als een wespennest. De scooters zijn zonder uitzondering motoren met minimaal 110 cc. Je moet dan ook 18 zijn en in het bezit van een rijbewijs, in de praktijk rijden kinderen vanaf 12 jaar of nog jonger op deze motoren. Dus voor alle duidelijkheid je moet een motorrijbewijs hebben om hier op de scooters rond te rijden. En voor de buitenlanders: naast je gewone rijbewijs moet je ook een internationaal rijbewijs bezitten. Hierop zijn geen uitzonderingen al wil de scooter verhuurder je anders doen geloven…..business as usual.


De verlichting van zo’n apparaat is standaard wit licht voor en roodlicht achter met oranje richtingaanwijzers. Ook hier is de praktijk anders, ja je mag doen wat je zelf wilt, blauwe knipperlichten voor en achter, niemand zal er wat van zeggen. Geen uitlaat, kan allemaal en hetzelfde geldt voor auto’s. Soms schrik je je kapot, roodlicht voor en wit licht achter. Vrachtwagens dat zijn dan iets met een laadvermogen van 2 tot 4 ton, hebben meestal 80 pk, zijn te zwaar beladen en rijden stapvoets de bergen op om zich met duizelingwekkende vaart naar beneden te storten. De “gewone” vrachtwagens zijn vaak te hoog geladen voor de stroom, telefoon of internet kabels. Dan zit er iemand bovenop de vrachtauto om de kabels omhoog te houden. De bestbetaalde job van het eiland is die van de weegbrug in Gilimanuk…deze man heeft altijd een broek aan met hele diepe zakken. Verreweg het meeste transport gebeurt met pick up bakkies, deze worden voor werkelijk alles ingezet, ook voor het transport bij crematies. Sommige vrachtwagens hebben een fluitje in de uitlaat zo dat het nog meer herrie maakt en ook soms een alarm als de remlichten gaan branden. Ga je naar links gebruik je de linker richtingaanwijzer, naar rechts de rechter. Ga je echter rechtdoor zet je de gevarenlichten aan.

Ook in Indonesië betaal je een soort wegenbelasting met verzekering, dit doe je ieder jaar en na 5 jaar krijg je een nieuwe kentekenplaat en kijkt men of je alle jaren netjes betaald hebt. Zo’n jaartal met maand tot wanneer je kenteken geldig is staat duidelijk op je kentekenplaat. Mijn kenteken is geldig tot oktober 2025 maar er rijden genoeg motoren en auto’s rond met hele oude kentekenplaten. Benzine tanken, er is maar een benzine maatschappij en dat is Pertamina. De benzine prijs is dan ook overal gelijk, benzine tank je aan de pomp, Pertamax, 12.000 roepia per liter ( ongeveer 72 cent) en Pertalight RP 6.500  maar ook in flessen langs de weg, 6 cent duurder per liter en tegenwoordig zijn er ook veel kleine benzinepompjes bij een huis of winkel, Pertamini’s genaamd. Zelfde prijs als de flessen maar wel eerlijk liters. De maximumsnelheid is binnen de bebouwde kom 40 km daarbuiten is het wat minder geregeld. Maar eigenlijk komt dit niet voor in het verkeerswoirdenboek. Verkeersborden zijn er wel maar die zijn vaak onleesbaar door het bladerdak van een boom die zelden of nooit wordt gesnoeid.

Bij de verkeerslichten houdt een auto of vrachtauto ongeveer 6 meter voor de streep stil zodat daar de motoren kunnen voordringen. Inhalen gebeurt zowel links als rechts. Oh ja de meeste mensen rijden links maar als je haast hebt rechts kan ook. Maar als je haast hebt en er staat een rij voor het verkeerslicht ga je over de rechterbaan voor aan aansluiten, daar maken we ook geen ruzie over. Met je scooter rijdt je altijd de rij voorbij om samen met anderen in de vrijgehouden 6 meter te proppen. Een groen verkeerslicht, voorzichtig en kan er nog altijd een door rood rijden, oranje, dan geef je iets meer gas en rood dan hoop je dat de mensen die groen hebben toch nog uitkijken. Het verkeer is een georganiseerde jungle. Zie iemand slingeren op de motor dan is het een zekerheidje dat er een kind voorop staat of de bestuurder is aan het appen.

Innmiddels zijn er regels in deze chaos. Nu nog het handhaven hiervan en dat is een dingetje omdat politieagenten het vaak te druk hebbeh met hun smartphone of koffiedrinken. Maar voor de buitenlanders maken ze een uitzondering want die maken ze graag tot de Sjaak. Daarvoor stoppen ze hun smartphone wel even in hun zak. Dus let op!

- verplicht helm maar deze regel was er al.

- geen sandalen op de motor maar vaste schoenen…sokken tegen de verspreidende zweetvoetenlucht is niet verplicht dus je mag je schoenen dragen met blote kakkies.

- roken op de motor verboden, de achteroprijdende motor krijgt geen nicotinewalm of brandende peuk meer in zijn gezicht.

- smartphones verboden dus het slingerend appen is verleden tijd.

- de hele familie op één motor wordt niet meer oogluikend toegelaten, max. 2 personen. 


Bron: o.a. W van der Nat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten