Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 15 september 2021

Emigreren

Emigreren! Doen we het wel of doen we het niet?

Wij weten dat er heel wat mensen zijn die willen emigreren naar Bali of elders in Indonesië of een ander Aziatisch land zoals Thailand.

Over het waarom te gaan wonen in Indonesië of Thailand van die Nederlanders is helaas weinig bekend, maar een aantal redenen kan men wel bedenken.

De Nederlanders, die hier wonen, kun je heel grofweg in drie groepen verdelen. In de eerste plaats denk ik dan aan expats (korte termijn), mensen die door een Nederlands of international bedrijf in dat land worden gestationeerd. Na een bepaalde periode gaan die weer terug naar Nederland of worden overgeplaatst naar een ander land.

De tweede groep bestaat uit mensen, die om wat voor redenen dan ook Nederland verlaten om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Dat kunnen mensen met veel ervaring zijn, die daarmee aan de slag willen (onderwijs, horeca, e.d.) of (jonge) avonturiers, die met een instelling van “Ik ben toe aan een nieuwe uutdaging en ik zie het wel wat er van komt” hun geluk hier beproeven.

En dan nog de groep van mensen, die hun schaapjes op het droge hebben. Goed geboerd in Nederland of gewoon gepensioneerd. Genieten in een prettig klimaat als een lange-termijn-expat van een “tweede leven” is hun motto voor de beslissing om te gaan emigreren.

Daarnaast kiezen honderdduizenden Nederlanders en Belgen elk jaar voor een vakantie in Azië. Een vakantie kan 2 of 3 weken duren of misschien wel een maand of twee. Sommigen verblijven hier nog langer als overwinteraars. Zij genieten van deze prachtige landen met vele mogelijkheden en menigeen van hen zal af en toe verzuchten: “Goh, hier zou ik wel altijd wel willen wonen!”.

Voor heel veel mensen blijft dat een droom, maar het idee kan bij een aantal ook meer gestalte krijgen en de overweging om hier naar toe te emigreren wordt dan steeds groter. Ik kan u vertellen, dat de uiteindelijke beslissing om in Azië te gaan wonen, geen gemakkelijke is. Er zijn vele argumenten om te gaan, maar ik kan evengoed vele argumenten bedenken om toch maar in Nederland te blijven.

Het belangrijkste punt is de emotionele beslissing, waarbij je je allerlei dingen kunt afvragen. Wil ik wel in zo’n vreemd land met vreemde mensen en vreemde taal wonen, kan ik mijn familie, kinderen, kennissen, vrienden, enz wel missen, moet ik wel ontslag nemen, kan ik daar wel eten wat ik wil, enz., enz.

Dan, als die vragen positief beantwoord zijn, komt de praktische kant van een emigratie en moet men zich richten op een aantal aandachtspunten. Ik noem er een aantal, zonder volledig te willen zijn:

1. Huisvesting

Je zult ergens gaan wonen, maar waar? In een grote stad al dan niet met vele toeristen? Of lekker ergens op het platteland? In de stad zul je ongetwijfeld meer geld kwijt zijn voor huisvesting dan op het platteland. Bij dit punt hoort dan ook hoe je wilt wonen, is een kamer met eenvoudig meubilair en basisvoorzieningen voldoende of prefereer je een villa met zwembad? Denk daar goed over na, want elke keus heeft zijn prijs. En onthoud deze tip: altijd eerst huren en goed om je heen kijken voordat je eventueel denkt een huis te gaan kopen. En de grond in Indonesië kan nooit geregistreerd worden op naam van de buitenlander. Dit is bij de wet verboden. Dus laat je goed informeren!

2. Kosten van levensonderhoud

Ja, de kosten van levensonderhoud zijn in het algemeen lager dan in Nederland. Voorwaarde is dan wel, dat je je enigszins aan de gewoonten van het land aanpast. Zeker wat het eten betreft, zul je niet overal “Nederlands” kunnen eten. Wil je dat echter wel, dan kan de maandelijkse rekening voor restaurantbezoek best hoog uitpakken. De prijzen van westerse produkten in de schappen zijn veel,hoger dan de lokale produkten. Ook de kosten voor ontspanning zoals uitgaan zijn niet erg hoog maar wel weer als je dat vaak doet, want dan kan je budget wel eens tekortschieten.

3. Visumplicht

Je mag niet zomaar in een Aziatisch land zoals Indonesië gaan wonen. Je hebt een geldig visum nodig. Indonesië kent meerdere soorten visums, waarvan het toeristenvisum voor 2 maanden het meest voorkomende is. Ook komen er veel toeristen met een VOA (visum on arrival, 1 maand geldig. Vanaf de leeftijd van  55 jaar, dan kun je gebruik maken van een Retirement Visum (KITAS) wat één jaar geldig is.

Een buitenlander mag in principe niet werken in Indonesië,  je hebt daarvoor speciaal visum nodig.

En vergis je niet in de Indonesische papiermolen. Veel zaken die je moet regelen gaan niet vanzelf. De molen draait hier langzaam. Als je de taal niet goed beheerst kan je niet zonder de ondersteuning van een goed visumkantoor. Ben je de taal wel machtig dan is een lokale kruiwagen erg handig.

4. Uitschrijven

Zowel de Gemeentelijke Basisadministratie als ook sommige uitkeringsinstantie’s kennen regels voor emigratie. Bepaal voor jezelf aan de hand van die regels en persoonlijke omstandigheden of emigratie zonder (financiële) consequenties mogelijk is.

5. Verzekeringen

Loop al je verzekeringen na en kijk welke je wilt/moet aanhouden en welke je bij emigratie kunt opzeggen.

6. AOW/Pensioen

Emigreren kan consequenties hebben voor de hoogte van een (toekomstige) AOW pensioen. Lees daarvoor de zeer uitvoerige informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Voor andere (bedrijfs)pensioenen is emigratie niet van invloed op de uitbetaling.

7. Medische verzorging

De Nederlandse zorgverzekeringswet geldt alleen voor mensen, die in Nederland wonen. Als je je laat uitschrijven bij het GBA ben je niet meer voor medische kosten verzekerd. Je zult je dan op een andere manier moeten verzekeren, hetzij met een Buitenlandpolis of met een lokale verzekering hier in Indonesië.

De medische verzorging is in in de grote steden prima geregeld, maar kost uiteraard wel geld.

Voor veel expats is dit een grote zorg, omdat zeker op latere leeftijd een goede verzekering veel geld kan kosten en niet-verzekeren nog veel meer bij (ernstige) ziekte.

8. Inkomen/belasting

Natuurlijk beschik je over geld en/of een inkomen als je gaat emigreren. Bepaal voor jezelf of je dat in Nederland op de bank laat staan en dan gebruik maakt van de vele pinmogelijkheden hier of dat je een hier een bankrekening opent en (een deel van) het geld tegen de dagkoers van de Roepia laat overmaken.

Als je inkomen uit pensioenbetaling(en) bestaat, zijn er mogelijkheden om bij emigratie vrijstelling te krijgen van Inkomstenbelasting. Daar zijn voorwaarden aan verbonden, die je op de website van de Belastingdienst kunt vinden.

9. Testamenten

Of je nu jong of oud bent, de kans op overlijden is gewoon overal aanwezig. Daarin is geen enkel verschil met Nederland. Overweeg een testament en een soort draaiboek voor de nabestaanden wat te doen bij overlijden. Als je hier eenmaal woont en – eventueel met een Indonesische partner – zakelijke belangen en/of bezittingen hebt, is ook een testament een noodzakelijk iets.

Het is maar een aantal punten van aandacht, zonder dat ik volledig wilde zijn. Je kunt zelf nog wel andere bedenken. Ik ben ook niet diep op elk punt ingegaan, want op Internet of bij de betreffende instantie is veel meer informatie beschikbaar.  

Tenslotte: Wij hebben zelf al die punten van aandacht, zowel emotioneel als praktisch moeten overwegen. De uitkomst was positief en dus zijn wij alweer een flink aantal jaren geleden geëmigreerd. Eerst in 2000 van Holland naar Spanje en later in 2012 van Spanje naar Bali.

Wij vinden Indonesië een prachtig land maar onze liefde voor Spanje en Nederland zal nooit verdwijnen. De kans dat we terug gaan naar Spanje is absoluut.

Op de drempel van het emigreren blijft het altijd ongewis of je het heimweegevoel gaat krijgen. Dit is op voorhand niet te zeggen. 


De bron van dit artikel is van iemand die geëmigreerd is naar Thailand. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten