Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

zondag 5 september 2021

Boontjes

Het is in de droge tijd een saaie boel op de rijstvelden. De rijst wordt pas weer geplant als er voldoende water is en dat is als de regentijd daar is. De Balinezen in het dorp zeggen: “Als de R in de maand is komt er regen”. Tot die tijd wordt er zo links en rechts wat andere gewassen geteeld zoals waterspinazie, lange en groene boontjes. De lange bonen “kacang panjang” zijn ons bekend maar de groene Mungbonen wat minder. Deze Mungbonen zijn kleine gedroogde zaden van de Vigna Radiataplant. Deze kan je vergelijken met de de bruine bonen in Nederland die ook eerst grdroogd en geweekt moeten worden. Ze worden geplukt als de peul bruin is. Zijn ze nog groen dan blijven ze hangen. In de geplukte bonen zitten dan de kleine groene boontjes (zaden). Je kan ze koken en worden vaak in zoete gerechten gebruikt. Je kan ze ook laten kiemen om taugé te maken. Ze worden gebruikt in allerlei gerechten maar vooral in de pap (Bubur) die gemaakt is met kokosmelk en suiker. Een erg zoete bende waar de Balineze gek op zijn. “Manis” (zoet) en “pedis” (heet) dat is het maar van zout en zuur moeten ze niets hebben.

E
Bruin…en dan worden geplukt.
 Nog niet geschikt, die laten ze hangen
Bonenpluksters
Bonenpluksters
Deze worden gedroogd en later geweekt voor de bereiding in gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten