woensdag 2 mei 2018

Het prachtige koraal

Woensdag 2 mei 2018
Onze laatse dag op Pulau Derawan.
Een welverdiende “rustdag” met twee “snorkelduiken" tussen de schildpadden en het prachtige koraal voor deur. De grote groene schildpad hier wordt “Penyu” genoemd. Tussendoor hebben we genoten van het uitzicht op zee en GadoGado gegeten uit een warung in de straat.
De Derawan Archipel is prachtig gelegen met witte stranden, blauwe zee, schitterende duik- en snorkelplekjken en veel schildpadden. Het is op twee manieren te bereiken: vliegen van Balikpapan naar Tarakan en dan met de speed (2 1/2 uur) 2 x per week op vrijdag en zondag. Of vliegen van Balikpapan naar Berau, dan 2 1/2 uur met de auto (RP 100.000 pp) en dan 30 minuten met een kleine speedboot (RP 100.000 pp), elke dag meerdere keren. 
Derawan heeft ook een keerzijde. Het is toeristischer dan gedacht. Door het toerisme is het authentieke pure van de bewoonde eilanden Derawan en Maratua bijna verdwenen. De traditionele houten boten zijn bijna niet meer te zien, alles gaat met kleine en grote speedboten. Chinezen, Maleisiërs en Koreanen hebben deze eilanden inmiddels ook gevonden. Bij elk blank hoofd zetten ze een grote zak met geld. Elke "bule" is rijk in de ogen van de locals. Gelukking komen er ook veel lokale toeristen, en daardoor blijven de prijzen normaal want die pikken de hoge prijzen niet. Nasi of Mie Goreng kost RP 20.000 en GadoGado RP 15.000. Een gegrilde vIs RP 80.000. De prijzen van de accomodatie ligt tussen de RP 250.000 (basic) en RP 600.000 (erg luxe).
Maar met het geld is er helaas ook een andere houding naar de toerist gekomen. De dorpelingen zijn niet echt vriendelijk en ook niet behulpzaam en dat hebben wij als jammer ervaren. Uitzonderingen zoals de GadoGado-vrouw daar gelaten. 
Vanaf morgen in drie dagen terug naar Bali. Het was weer een mooie trip. Zaterdagavond weer thuis.Geen opmerkingen: