donderdag 14 juli 2016

Makepung

Aanstaande zondag 17 juli 2016 start het nieuwe buffelraceseizoen van de Makepung.
op het circuit van Delod Berawah
Jembrana is beroemd om zijn spannende waterbuffel races (Makepung), geïntroduceerd door Madurezen-migranten om het einde van de rijstoogst te vieren. De competitieve races vinden plaats op onverharde circuits in de buurt van Negara. De races beginnen om 08.00 uur omdat de hitte de grote stieren traag maakt. Voor vele locals is dit een feestelijke evenement waarbij er ook stevig gewed wordt. Het is altijd mogelijk om het trainen en wedstrijden bij te wonen.
De teams worden verdeeld in twee clubs, de oostelijke divisie (ten oosten van de Ijo Gading River) en de westelijke divisie (ten westen van deze rivier). Kijk voor de rode banieren van het oosten en de groene vlag van het westen. Georganiseerd door de regionale overheid, worden de races meestal gehouden in het droge seizoen op de tweede en derde zondag in september en oktober. De Bupati's Cup vindt plaats op de zondag voor de Indonesische onafhankelijkheid dag. De nog meer prestigieuze Governor's Cup vindt plaats op een zondag in oktober. De data en locaties zijn verschillend per jaar.
Voor de wedstrijden worden de horens van de stier geschilderd en rond hun nek worden harnassen geplaatst met zijden linten.
de parade

Vóór de wedstrijd is er een parade. De felgekleurde jockey’s laten de menigte toeschouwers trots zien hoe mooi hun stieren zijn. Elk paar stieren trekt een fleurig gekleurde kleine tweewielige wagen bemand door jockey. Om snelheid te winnen, draait de jockey de staart van de stier en slaan met zwepen op hun rug. Deelnemers worden niet alleen beoordeeld op snelheid, maar ook op kracht, kleur en stijl. Deze zware, onhandige lijkende, normaal volgzame dieren kunnen een snelheid bereiken van maximaal 60 km p/u. De winnende stieren zijn twee keer de marktwaarde bij verkoop.

De belangrijkste jaarlijks terugkerend races zijn:
- Governors Cup
- Regent Cup

Mekepung Regent Cup wedstrijd wordt meestal gehouden op het strand circuit van Delod Berawah vlakbij Yehkuning. Deze race wordt altijd begeleid door muziek en dans van de Mekepung Jegog gezongen door jonge vrouwen van Jembrana.Makepung Kalender 2016

Zondag 17 juli, 2016 Awen, Lelateng, Jembrana -
Zondag 31 juli, 2016 Delod Berawah, Jembrana -
Zondag 14 augustus, 2016 Kaliakah, Jembrana Bupati Cup
Zondag 28 augustus, 2016 Mertasari, Jembrana -
Zondag 11 september, 2016 Pangkung Dalem, Jembrana -
Zondag 25 september, 2016 Delod Berawah, Jembrana -
Zondag 9 oktober, 2016 Sanghyang Carik, Jembrana -
Zondag 23 oktober, 2016 Mertasari, Jembrana -
Zondag 6 november, 2016 Awen, Lelateng, Jembrana -
Zondag 20 november, 2016 Delod Berawah, Jembrana Jembrana Cup


Geen opmerkingen: