zondag 8 november 2015

Wayan

Onze "pembantun" (hulp in de huishouding) heet Wayan. Maar waarom heeft ze deze naam gekregen? De namen Wayan, Made, Nyuman en Ketut hoor je veel. Het zijn de vier namen die in alle families voorkomen. No. 1 = Wayang, no. 2 = Made, no. 3 = Nyoman en kind no. 4 = Ketut. Dus zij heeft de naam Wayan gekregen omdat ze de eerstgeborene is.
Vaak kom je de voorvoegsels "I" en "Ni" tegen. Bijvoorbeeld "I Wayan" is de naam van een man en "Ni Wayan" is van een een vrouw. Deze namen zijn afkomstig uit de grootste en tevens laagste kaste Sudra van de Balinese samenleving.
De naam Wayan betekent "de meest volwassene" en is gereserveerd voor de eerstgeborene.
Het tweede kind krijgt de naam Made en is afgeleid van het woord Madia (in het midden).
De drie heet Nyoman afkomstig van het Balinese woord Uman (de rest).
Het vierde kind draagt de naam Ketut dat is afgeleid van het oude waarom Kitut (de kleinste banaan van de kam). Dit wordt gezien als een bonus en is geliefd om zijn zoete smaak en daarom is Ketut de meest geliefde van de familie.
Als er een vijfde kind wordt geboren dan begint men weer met nummer 1 en dat is Wayan. Omdat er veel mensen rondlopen met dezelfde naam worden er in het dagelijkse leven ook variaties gebruikt. Voor Wayan hoor je vaak Putu of Gede. Voor nummer 2 Made hoor je regelmatig Kadek, Nengah en Ngurah zeggen. Het derde kind wordt ook vaak Komang genoemd. Voor no.4 Ketut gebruikt men geen andere benamingen.
rechts Wayan.....links PakGede haar schoonvader....Gede = dus ook Wayan

Geen opmerkingen: