Pagerwesi wordt ook wel "Rerainan Gumi" door de Balinezen genoemd. Het wordt elke 210 dagen gevierd op de woensdag van Shinta (de eerste week van de Balinese Pawukon kalendersysteem).
Etymologisch Pagerwesi is afgeleid van de twee Balinese woorden pager en wesi , die omheining en ijzer betekenen. Het ijzeren hek is een symbool van sterke zelfbescherming en op Pagerwesi richt de Balinees zich op het opbouwen van een sterke persoonlijke verrijking om ervoor te zorgen dat het kwaad niet hun verstand, spraak en daden niet zal schaden in hun omgeving.
De God die wordt aanbeden op Pagerwesi is Sanghyang Paramesti Guru of God Siva - de god die verantwoordelijk is voor het uitroeien alle slechte en kwade entiteiten in de wereld.
In veel regio's in Bali, wordt Pagerwesi beschouwd als een echt belangrijke feestdag die uitzonderlijk wordt gevierd op een gelijkaardige manier zoals Galungan. De Balinezen tonen hun dankbaarheid aan Sanghyang Paramesti Guru door offers te brengen, te bidden in hun huizen en het bezoeken van de tempels .
Voorafgaand aan Pagerwesi , zijn er twee kleine ceremonies, genaamd Soma Ribek en Sabuh Mas.
Soma Ribek wordt gevierd op de maandag voorafgaand aan Pagerwesi en is gewijd aan de godin van de rijst, Bhatari Sri. Door het aanbidden van de godin hopen de Balinezen dat Bhatari Sri hen zal zegenen met een volle rijstschuur in het komende jaar.
Dinsdag voordat Pagerwesi is vernoemd Sabuh Mas Etymologisch Sabuh betekent spreiding en mas betekent goud. Op deze vrije (ceremonie) dag, aanbidden de Balinezen de god als een schatgever, in de hoop dat de god, het komende jaar, hun dagen vullen met goud. .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten