Het is zes uur…..het avondeten staat klaar! Aan tafel!....Dat
klonk vroeger zo als er thuis gegeten moest worden. Klokslag zes uur…of zoals
ze in Spanje zeggen “a la seis en punto”. Dat “klokslag” kennen ze op Bali helemaal
niet. Het op tijd zijn, het op tijd komen en het op tijd eten wordt
hier niet met een korrel zout genomen maar met een hele kruiwagen. Men eet hier
wanneer het ze uitkomt.
In het dorp staat de vrouw des huizes “Ibu” al vroeg op om het houtvuur in de half of volledig
open keuken aan te steken. Half of volledig betekent hier: als ik naar boven
kijk dan zie ik een deel van de hemel of zie ik ‘m helemaal. Zodra het hout
brandt dan wordt de rijst gekookt zodat een ieder van de familie op elk gewenst
moment van de dag zijn kommetje rijst kan pakken. Erbij aangetekend dat de rijstkoker ook reeds
zijn intrede heeft gedaan maar het traditioneel op hout koken is hier in het
dorp nog lang geen voltooid verleden tijd. Men doet er wat groens bij uit de
tuin en men stilt de trek.
Soms wordt het nog wel eens aangevuld met een visje maar dat
is dan een bijgerecht want de witte rijst is de hoofdmaaltijd. Heeft men na het
eten van de witte rijst nog trek dan begint men aan het visje wat meestal een
“tongkol” (een makreel) is. Samen eten op een redelijk vaste tijd is er hier
niet bij. In de westerse cultuur is “het
bord op schoot” ontstaan door het drukke leven met té weinig tijd. Geen tijd
nemen om de tafel te dekken dus makkelijk even een éénpansgerecht maken, bord
op de knietjes, en daarna snel naar het volgende zoals de sport- of hobbyclub. Behalve op zondagmorgen, dan wordt er wel
“gezellig” ontbeten. Want één keer per week moet dat toch kunnen! Hier op Bali
is het “kommetje op schoot” een normaal verschijnsel, horende bij de cultuur.
Een eettafel kennen ze ook niet want ze zitten op de grond of in de balé (een
hangplek op palen met een dak erop).
de centrale plek op het erf om te eten, te drinken, en lui te hangen |
Heeft men de inhoud van het kommetje naar
binnen gewerkt dan valt men op dezelfde plek in slaap…ook weer gemakkelijk…men
hoeft niet op te staan en “Ibu” ruimt de lege kommetjes wel weer op nadat ze
het erf heeft ontdaan van lege sigarettendoosjes en ander afval. Terwijl de
rook van het houtvuurtje nog immer
opstijgt want het moet blijven branden voor de ketel met heet water voor de
koffie en thee, veegt ze dit op een hoop om het de volgende vroege morgen op te
stoken. Erbij aangetekend dat er ook wel
gebruikt wordt gemaakt van een gasfles. Maar hout is gratis en dus goedkoper dan
gas. Enige jaren geleden kreeg ieder huishouden een kleine gasfles van de
overheid om het koken op gas te bevorderen. Wat deed men? De gasfles verkopen
en gewoon doorgaan op hout. Geld = geld!
Wij stellen ons nog wel eens de vraag?...eten we gedekt of
eten we ongedekt. Wij eten bijna altijd makkelijk dus ongedekt. Dat is wellicht nog een gewenning van
westerse jaren. De Balinees denkt en doet ook makkelijk want waarom moeilijk
doen? Hoe simpel kan het zijn!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten