Fokprogramma moet Spaanse Lynx redden
De pardel lynx (of pardellos) (Lynx pardinus) wordt algemeen beschouwd als één van de zeldzaamste katachtige. Hij komt enkel voor op het Iberisch Schiereiland, en wordt daarom ook wel Iberische lynx of Spaanse lynx genoemd.
Zijn belangrijkste prooi zijn konijnen, die oorspronkelijk ook alleen in Spanje voorkwamen. Ook hazen en knaagdieren behoren tot zijn prooi. Soms grijpt hij een vogel of een hertenkalfje van de grond. In de schemering gaat de soort op jacht. Van januari tot maart is de paartijd. Na een draagtijd van 63 tot 74 dagen worden 2 tot 3 jongen geboren in mei. Pardellynxen hebben één worp per jaar.
Vroeger kwam de pardellynx voor in Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk, en waarschijnlijk ook in Italië. Tegenwoordig komt hij enkel voor in kleine, van elkaar gescheiden populaties in de bergen in het zuidwesten van het Iberisch Schiereiland. Er zijn drie bekende populaties, twee in Andalusië en één in Castilië-La Mancha. De populatie in het Nationaal park Doñana is het grootst. De pardellynx leeft in open Mediterraanse bos en maquis, zowel in laagland als in bergen, waar ook veel konijnen leven. De pardellynx heeft een voorkeur voor struwelen van heide, braam, brem en gaspeldoorn, waar ze een groot deel van de dag doorbrengen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten