Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 13 januari 2016

Makepung 2016



Makepung is de naam van de grote Buffelraces in Jembrana - West Bali. Honderden paren van buffels samen met hun jockeys in traditionele houten karretjes strijden om de grote prijzen en de bijbehorende eer. 






De racebuffels, genaamd Kerbau pepadu, strijden open circuits in verschillende heats. Deze wedstrijden is de aanloop naar de finale. Dan wordt er gestreden om de Jembrana Regent's Cup. Naast deze finale is er ook nog grote wedstrijd om de Bupati Cup.

Makepung is afgeleid van de basis woord kepung (betekent "jacht"). Makepung is één van de unieke tradities voortgekomen uit het agrarische leven op het eiland en is een groot evenement in het regentschap Jembrana.
De grootschalige evenementen geïnspireerd op zo'n eenvoudige traditioneel tijdverdrijf behoudt de unieke tradities van dit deel van het eiland, alsmede de bevordering van het toerisme naar deze verafgelegen westerse locatie. De competities geven ook een positieve invloed op de andere lokale sectoren zoals landbouw en veeteelt.
De traditie is gedeeltelijk voortgekomen uit de bewerking van de landbouwgrondgronden en de sawa's. Het heeft ook de mensen aangemoedigd om de kwaliteit van de veehouderij te verbeteren. Een stel goede buffels is veel geld waard en brengt een hoog aanzien met zich mee. 
De Makepung traditie van Jembrana inspireerde de oprichting van een Balinese dans van dezelfde naam in 1984. Deze dans wordt uitgevoerd door zeven tot negen mannelijke en vrouwelijke deelnemers die ruiters en buffels uitbeelden. Eén van de unieke kenmerken van de dans is dat het wordt begeleid door het Jegog Bamboe Orkest, dat ook karakteristiek is voor het regentschap Jembrana.


een Jegog Bamboo Orkest


















Er zijn ongeveer zeven circuits verspreid op verschillende locaties in de provincie Jembrana. Het Sangyang Cerik circuit in het dorp Tuwed bij Melaya is een van de belangrijkste circuits. De andere circuits zijn Delod Berawah, Kaliakah, Pangkung Dalem, Merta Sari en Awen.



Aan de vooravond van de grote finale is er een bijeenkomst van de raceteams genoemd sekaa makepung waarbij ook Regent van Jembrana aanwezig is. De avond is erg feestelijk en wordt gevuld met kunst en optredens om het publiek te vermaken.



Op wedstrijddagen lijkt het hele feest op een "buffalo modeshow". De dieren worden prachtig en zorgvuldig aangekleed met ornamenten aan de hoeven en op de hoorns. 
De Makepung races meestal beginnen 's morgens vroeg al om 7.30. Eerst volgt de parade met de deelnemers en dan volgt de race die onderverdeeld is in drie divisies. 
Prachtig gedecoreerd


voorafgaand aan de race....de parade
De data voor de races varieert elk jaar. De wedstrijden vinden plaats van juli tot november op de verschillende locaties. Allen vinden plaats in de weekenden op zondagochtend.

Het voorlopige schema voor de 2016 Makepung buffelsraces is als volgt:
12 Juli: Delod Berawah 
26 juli: Tuwed
9 augustus: Mertasari  (Bupati Cup)
23 augustus: Pangkung Dalem 
6 september: Delod Berawah 
20 september: Awen 
4 Oktober: Mertasari 
18 oktober: Kaliakah 
1 november: Delod Berawah 
15 november: Tuwed (Jembrana Cup - FINALE)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten