zondag 23 februari 2014

"pientar"

 "pintar" met een tevreden blik
De wereld zit vol slimme mensen, slimme dieren en andere slimmigheidjes.
Maar wat is nu eigenlijk slim? Daar is men het niet helemaal over eens.
Is het: "In staat zijn om de huidige kennis en vaardigheden dusdanig te recombineren dat nieuwe kennis en vaardigheden ontstaan."
Of is het wellicht: “snel leren van gemaakte fouten, en je snel kunnen invoelen in andere mensen”.
Of: “intelligent, snel van begrip”
Of misschien toch: “De capaciteit tot probleemoplossend denken”.
Als je hier op Bali om je heen kijkt en luistert zijn er veel, heel veel, slimme mensen. Zonder te generaliserenn doet men in het algemeen niet (te)veel. Men doet het minimale of het hoognodige en zeker niet meer dan dat. Dat geeft vermoeidheid en dat is niet slim. Het is veel slimmer om weinig te doen en daarmee de dag van vandaag te vullen. Stel je voor dat je vandaag teveel zou doen? Daar heb je morgen toch niets aan want dat is weer een nieuwe dag. Weten waar wat te halen valt op het juiste moment, dat is een slimme gedachte en handeling ontstaan uit het dierenrijk. Dit is ook duidelijk waarneembaar bij onze hond. Die weet precies wanneer wij gaan eten….hij hoort en ruikt erg goed zonder te weten hoe laat het is. Tijdloos! Heerlijk! Zij hoeft hiervoor geen moeite te doen en dat is voor vandaag meer dan voldoende. De Balinezen hebben vaak het gedrag wat dicht bij de dieren staat. Hier is men slim als je “pientar” wordt genoemd. Het lijkt wel afgeleid van het Hollandse woord “pienter” wat ook een manier van slim zijn is. Op Bali is “pientar” maximaal gebruik maken van anderen zonder daarvoor enige moeite te hoeven doen. Dus waarom werken als er iemand anders in de familie wel werkt. Of waarom benzine tanken als iemand anders toch jouw motor gebruikt. Hij komt toch niet ver met weinig benzine dus die gozert moet dan toch tanken. Dan kan jij de motor morgen weer gebruiken want daar zit weer voldoende benzine in, mag je hopen!
Oh ja…benzine…dat doet me denken aan 1974. Ik was met vriend Piet naar Überherrn in toen nog West-Duitsland op kampeervakantie met zijn oude blauwe VW kever. 
Tijdens deze vakantie werd duidelijk dat de WK voetbalfinale zou gaan tussen Holland en Duitsland dus wij wilden naar huis. In zijn Kever gestapt en terug naar huis om op tijd de finale te kunnen zien. Het is zondag 7 juli tegen het middaguur als we de grens naderen. We kunnen nog 1 keer tanken en dan is ons geld op. Op weg naar huis… maar zo’n 10 km voor het thuiskomen gaf de meter aan dat ie, de Kever, op z’n reserve zat. Met geknepen billen waren we net op tijd voor de aftrap. Na afloop was de teleurstelling zo groot dat de vader van Piet zei:”ik ga de Kever wel even tanken dan kan ik gelijk een beetje afkoelen van de nederlaag”.  Enige meters voor de pomp, aan het einde van de straat, kwam hij hortende en stotend tot stilstand. Hij kwam terug met de opmerking:”Dat was niet zo slim jongens om de tank leeg te rijden”. Waarop mijn vriend antwoordde:”Nee maar nu heb jij wel een volle tank betaald en wij hoefden niet te duwen”. Was dit nu slim of niet slim?
 kamperen in Überherrn
De westere wereld leeft in een weggooicultuur. Hier repareren ze zo veel mogelijk en als het helemaal niet meer te gebruiken is dan wordt het verkocht want alles is hier geld waard. Een handig iemand in de familie hebben is fijn want die kan voor jou reparereren en kan dit niet meer dan gaat jij het verkopen en dan geef jij een knipoog naar degene die het geprobeerd heeft. Slim is hier niet slim in de zin van intelligent of handig……nee het is gewoon een soort mis(ge)bruik maken van…of is dat toch intelligent?

Geen opmerkingen: