Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

woensdag 21 november 2012

Wayangpoppen

Niet alleen in de middag maar ook gIsteravond heeft het ook weer flink geregend. De temperatuur is beduidend lager dan in Yogya. Hier in Bandung 27 graden en daar in Yogya tussen de 34 en 37 graden. Maar ondanks de nattigheid zijn we er toch op uitgetrokken. Regenjasjes aan en gaan.
Wat een vakmanschap!
We lazen een reisverslag op internet met daarin een bezoekje aan een kleine wayangpoppenmakerij. Moeilijk te vinden want het wordt nergens in de boeken vermeld. Dit maakte ons extra nieuwsierig dus gingen we op zoek. Heel toevallig kwamen we een man tegen op straat die ook nog een klein beetje hollands sprak. Wij vragen naar het adres en of hij het misschien kende, ja hoor en hij heeft ons er heengebracht. En inderdaad als je het niet weet vind je het nooit. In een kampung door kleine steegjes, linksaf, rechtsaf, rechtsaf, linksaf weer linksaf en zo nog een paar keer. Hij maakte een dichte ijzeren poort open en daar zaten 2 mannen onder een golfplaten afdakje de poppen te maken en te beschilderen. Geheel met de hand, er komt geen machine aan te pas.
We werden heel vriendelijk begroet en gastvrij ontvangen. "Koppie thee?",  "ja lekker doe maar".
de pop geheel rechts in het rood zit bij ons in de tas
Ondertussen legde hij uit hoe zij de poppen maken van acaciahout. Een lichte houtsoort met hele dichte nerven dus goed geschikt om te carven. Alleen het hoofd kost al 2 dagen. En dan het beschilderen. Met een heel klein kwastje. Een kleur opbrengen en drogen, andere kleur en drogen en zo door tot alle kleuren erop zitten. Achter de werkplaats is een ruimte waar alle gemaakte poppen staan. Kleine en grote prachtige poppen. Een lust voor het oog. Aan iedere pop hangt een kaartje met de karakterbeschrijving. En wij konden het natuurlijk niet laten om er één te kopen en daarmee ook deze hele vriendelijke mensen een centje te laten verdienen. De prijs is flink lager dan in de winkels. Weer een plekkie bezet in onze fel gekleurde souveniertas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten