vrijdag 28 maart 2014

Hari Melasti


De dagen voorafgaand aan Nyepi, de dag van de stilte op a.s. maandag 31 maart, zijn er 
overal op het eiland reinigings- en offerceremonieën (melasti of pembersihan). Vandaag tijdens het Hari Melasti-ritueel zuiveren de Balinese Hindoes hun lichaam. Hier in Yehkuning wordt deze ceremonie gevierd in en rond de tempel op het strand. De God Pratima staat centraal bij deze voor de Hindoes belangrijke ceremonie.
Van het gehele eiland rijden honderden Balinezen op de brommer en vrachtwagens vol gelovigen met Heilige objecten af en aan naar de verschillende stranden om deze te zuiveren in een aantal ceremonies. Water van de oceaan, Amerta (bron van het eeuwige leven), wordt teruggebracht naar de tempel in het dorp. 
Vanmorgen vroeg om half zeven was er nog niemand, behalve de priester, te bekennen in de strandtempel van Yehkuning. Toen wij tegen negenen het dorp uitreden om een bezoek te brengen aan vrienden in Lovina, kwam ons een enorme massa Hindoebalinezen, volledig gekleed in het wit, tegemoet om Hari Melasti te gaan vieren. Te voet, op de sekuter, met de motor, met de auto en achter in de laadbak van vrachtwagens ging men naar het strand.
vanmorgen om half zeven.....niemand te zien
09.00 uur een massale toeloop naar de strandtempel
met allerlei vervoermiddelen

Geen opmerkingen: