zaterdag 7 september 2013

Wat hebben wij gegeten vandaag?

Een blauwe lucht, veel zon, geen wind. De temp. om half vier 30 graden. Een ideale stranddag maar dat hebben we niet gedaan.
Als je maar wát doet dan komt het zweet uit alle poriën. Dus doen we zo weinig mogelijk. Vandaag toch drijfnat omdat ik een klusje heb gedaan. Een houten afscheiding gemaakt tegen de tuinmuur. 


Althans een deel ervan. Morgen doe ik nog een stuk.
Terwijl ik buiten het zweet van het hoofd veegde stond Jacqueline in de keuken te vegen. Niet met de bezem maar met een handdoek over het voorhoofd. Ook heet boven het vuur want vandaag was het weer eens een "kokkereldag".

Op het menu stond Ayam Betawi
Heerlijke pittige kip in een ketjapsaus geserveerd met witte rijst en sperzieboontjes.

Ingrediënten:

- 300 gr. kipfilet
- 100 gr. bloem
- 7 sjalotten
- 7 tenen knoflook
- 3 rode lomboks (rode pepertjes)
- 7 rawits (pepertjes)
- 1 theelepel witte peper
- 2 theelepels trassi
- 2 theelepels ketumbar
- 1 eetlepel gula djawa (palmsuiker)
- 7 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel limoensap
- zout
- olie
Ayam Betawi
Bereiding:

Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Verwijder de steeltjes van de lomboks en rawits en snijd de pepers fijn. Wrijf de helft van de knoflook in een vijzel fijn en wrijf hiermee de stukjes kip in. Wrijf de lomboks en de rawits in de vijzel fijn. Vermeng de bloem met peper en zout naar smaak. Wentel de kipplakjes erdoor en schud deze in een zeef uit om de overtollige bloem te verwijderen.
Verhit een laagje olie in een wok en bak de kip in porties in ca. 5 min. rondom bruin en gaar. Giet de olie op 3 eetlepels na uit de wok. Verhit de olie en smoor de sjalotjes en de overige knoflook voor ca. 2 min. Doe de lombok-rawitpasta, trassi en ketumbar erbij en roerbak ca. 2 min. Voeg de gula djawa en ketjap toe en roer alles door elkaar tot het een dikke saus is. Schep de kip en het limoensap erdoor.
geserveerd met witte rijst en boontjes

1 opmerking:

Anoniem zei

7 tenen knoflook??!!! Weinig last van muggen gehad zeker? Gr. Alwin