dinsdag 8 oktober 2013

Kindergraven

We zitten aan het einde van het droge seizoen en dat is o.a. te merken aan het gras. In plaats van groen is het geel. Maar dat zal in de regentijd, vanaf november, weer veranderen. De afgelopen dagen was het prachtig met veel zon en een lekker briesje aan zee. het is nu net over negenen en de temp. is 27.3 graden met een LV van 90%.
Het is een bekend gegeven dat in het Hindoegeloof, ook op Bali, de overledenen worden gecremeerd. De crematieplaats van Yeh Kuning ligt op 100 meter van ons huis. Gisteren liep Jac. daar met Madé  tijdens een kleine wandeling en toen viel een klein roze parasolletje op. Bij navraag blijkt hier een baby of klein kind "tijdelijk" begraven te liggen. Overleden baby's worden niet gecremeerd zoals volwassenen. Momenteel liggen daar, zover wij het kunnen zien 2 à 3 kindjes begraven totdat er een "grote" crematieceremonie is en dan worden deze kinderen meegecremeerd. Dit kan wel enkele weken duren. Eén van de kinderen is begraven met een boomtak als herkenning terwijl de andere een opgesierd graf heeft met parasol, muskietennet, kleding, koekjes en een flesje yoghurtdrink. Wellicht een derde is gemarkeerd met een rivierkei en boomtak.
De ceremonie van het overeleden kind met parasolgrafje was enkele dagen terug. Helaas worden alle gebruikte ceremoniespullen en offers zoals een eend als oud vuil op het strand achtergelaten. 
een overleden baby in het "parasolgrafje"....wachtend op een "grote" crematie.
alle "cermonieafval" wordt achtergelaten op het strand
zelfs een geofferde eend mag wegrotten op het strand

Geen opmerkingen: