SULAWESI

(voorheen CELEBES)

van 19 juni t/m 31 juli hebben wij een reis gemaakt over het prachtige Indonesische eiland Sulawesi, vroeger bekend als Celebes.
Voor de verslagen met foto's
beginnend met de laatste dag en eindigend met de eerste dag 

klik op deze link: Sulawesi 2013 


Sulawesi

Vroeger bekend als Celebes, is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Op het eiland vind je een afwisselende natuur met berggebieden, vulkanen, regenwouden en prachtige rijstterassen. Voor duikliefhebbers is Sulawesi een waar paradijs, de onderwaterwereld is rijk aan koraalriffen en de vele kleurrijke vissen.


Hoofdstad Makassar

Makassar is een van de oudste havensteden van Sulawesi. De haven zelf is al een bezoekje waard met de authenthieke Makassar schoeners en Pinisboten. Het Fort Rotterdam en de oude specerijenhaven zijn de bezienswaardigheden van de stad. Om de sfeer van de stad op te snuiven is het een aanrader om bij zonsondergang langs de boulevard te flaneren. De boulevard is dan echt een ontmoetingsplaats voor locals, waar lokale specerijen worden aangeboden vanuit gezellige kraampjes. Ruik, proef en beleef Makassar.
de oude haven van Makassar

De door ons bezochte highlights op Sulawesi

De bouw van de grote houten Pinisiboten in Bulukumba vlakbij Bira in het uiterste zuiden.
de bouw van een grote  Pinisiboot in Kulumba
Het Danau Tempe in Sengkang. Een groot zoetwatermeer met in het midden een dorp van drijvende woningen.
het Danau Tempe bij Sengkang
Met een bezoek aan Rantepao in Tana Toraja in Midden Sulawesi maak je kennis met de traditionele Torajastammen. Leer meer over hun tradities en woon één van de nog bestaande rituelen bij. Voor toeristen is er de mogelijkheid een begrafenisritueel bij te wonen. Tijdens zo’n ritueel wordt er gedanst en worden er buffels geofferd, deze dieren zijn een teken van status en rijksdom voor de Toraja.
een geofferde buffel

Tana Toraja wordt ook gekenmerkt door de karakteristieke bouw van woningen en rijstschuren. De rijstschuren staan altijd tegenover de woning. Het dak is in de vorm van een boot omdat de eerste bewoners Boeginezen waren die per boot naar Sulawesi kwamen. Het aanzien laat men zien door het versieren van de vele buffelhorens. Hoe meer horens des te meer aanzien.
de karakteristieke architectuur van Tana Toraja

In Tentena is een bezoek op de motor aan de Salopa Waterfall meer dan de moeite waard. 
de Salopa Waterfall bij Tentena

De Togean Islands (o.a. Poya Lisa Island, Kadidiri, Malenge en Bolilanga) met prachtige stranden en een geweldige onderwaterwereld. Slapen in houten hutjes op het strand zonder internet en mobiele telefoon.
slapen in houten hutjes op het strand

kleurrijke vissen tussen het koraal van de Togeans
Nationale parken op Sulawesi 
Voor de kust van Manado, Noord Sulawesi, liggen de koraalriffen van het Park Nasional Bunaken en Siladen die tot de mooiste ter wereld behoren. Neem een duik in het water en ontdek de levendige onderwaterwereld, je vindt er een diversiteit aan gekleurde tropische vissen en enorme formaties koraalsoorten. 
het prachtige koraal van het Nasional Park Bunaken
Ten Noordoosten van Manado ligt het Tangkoko-Batuangas Dua Suadara Natural Park.  Hier leven drie groepen Zwartkuifmakaken en de de kleinste primaat ter wereld de "Tarsier", ook wel het spookdiertje genoemd. Ook de Kuskus-beer en de Roodknobbel Hornbill zijn hier te spotten in de prachtige jungle.
's wereld kleinste primaat de Tarsier in Tangkoko
Het Lore Lindu National Park kent een diverse fauna.  In het nationale park vind je de moessonbossen, die je nergens anders op Sulawesi vindt. 


Stranden op Sulawesi

Witte stranden, snorkelen en wuivende palmen mogen tijdens een vakantie in Indonesië niet ontbreken. Op Sulawesi zijn er veel van dit soort tropische oorden te vinden: Bira met witte stranden en een heldere zee, of de eilanden Bunaken en Siladen.  Op de Togean Islands vind je mooie duikspots, waar je de rust van de adembenemende onderwaterwereld kunt beleven. 
het witte strand van Bira

Bereikbaarheid op Sulawesi

Per vliegtuig en boot. Vanuit Singapore, Kuala Lumpur en Bali is Sulawesi direct per vliegtuig bereikbaar op Makassar en Manado in het noorden. Naast deze twee internationale vliegvelden zijn er ook nationale vliegvelden in Palu, Luwuk en Gorontalo. De plannen voor de bouw van een vliegveld bij Ampana zijn in een vergevorderd stadium zodat de Togean Eilanden gemakkelijke bereikbaar worden. De eilanden onderling zijn bereikbaar per boot. 

Religie

Op Sulawesi wonen er naast de moslims ook veel Katholieken en andere Christenen. Makassar en Gorontalo zijn grotendeels Moslim en in Rantepao (Tana Toraja)  en Manado is het merendeel Christenen. 
In Tana Toraja kent men prachtige begrafenisrituelen die zich uiten in voorouderverering. Zo zijn er de prachtig beschilderde woningen en rijstschuren vol symboliek van offers bij dodenceremonies, de babygraven, de hangende graven en de grotgraven. Deze graven kunnen worden bezocht o.m. in Sangalla, Lemo, Kambira  en Londa.
de hangende graven met de TauTau poppen in Kambira

ONZE AFGELEGDE ROUTE

Bali (per vliegtuig) - Makassar.
Makassar - Bira (Zuid Sulawesi)
Bira - Bulukumba - Bira
Bira - Sengkang (Midden Sulawesi).
Sengkang -  Makale
Makale - Rantepao (Tana Toraja)
Rantepao - Tentena.
Tentena - Ampana
Ampana - Togean Islands - Bomba
Bomba - Kadidiri
Kadidiri - Malenge
Malenge - Bolilanga
Bolilanga - Wakai
Wakai - Gorontalo
Gorontalo - Manado (Noord Sulawesi)
Manado - Tangkoko
Tangkoko - Manado
Manado - Pulau Siladen
Siladen - Manado
Manado - Makassar
Makassar - Bali

Geen opmerkingen: