zondag 10 maart 2013

met de kop erop

Het is net over tienen en het is al warm. Een strakblauwe lucht zorgt ervoor dat de zon optimaal uitbundig is. Er staat een heel klein briesje maar dat zorgt niet voor verkoeling. De temp. is 29.9 graden en de LV is 89%.
De afgelopen dagen en de komende dagen is het vakantie voor de Balinezen. 

Hari Nyepi (12 maart) is nieuwjaarsdag in Bali. Letterlijk betekent het de dag van de stilte. Op Bali hanteert men de onder andere de "Saka" kalender. Nyepi is dus volgens deze kalender het begin van het nieuwe jaar. Op die dag moeten Balinese Hindoes vier verboden in acht nemen, de Catur Brata Penyepian:

- Amati Gni - geen vuur en licht aansteken
- Amati Karya - niet werken
- Amati Lelungaan -niet op bezoek gaan noch reizen, zelfs geen stap zetten op de binnenplaats.
- Amati Lelanguan - geen enkel vermaak zoals tv kijken, gokken, sex en spelletjes.
Niemand mag zich op straat begeven en er zijn die dag ook geen veerboten die varen en de luchthaven is gesloten. Ook toeristen dienen zich binnen de poorten van het hotel te vermaken.
Dit alles is bedoelt om het nieuwe jaar weer fris en schoon te beginnen.

Gisteren 9 maart was het Hari Melasti - de reinigingsceremonie op het strand waarbij 
het Heilige symbool naar zee wordt gedragen.  

De dag voorafgaand aan Nyepi (12 maart) wordt morgen 11 maart de Tawur Kesanga ceremonie gehouden. Balinezen hebben dan al wekenlang aan hun ogoh-ogoh poppen gewerkt, welke op deze dag gebruikt worden. Deze poppen moeten de kwade geesten voorstellen, zijn levensgroot en worden speciaal voor deze dag gemaakt. Met zoveel mogelijk geluid worden deze ogoh-ogoh's door de straten van ieder dorp gedragen waarna ze uiteindelijk verbrand worden op het strand, waarmee wordt aangegeven dat de boze geesten de mensen verlaten. 

Hari Ngembak Geni (13 maart), is de dag na Nyepi. Dan gaan de Balinezen op bezoek bij familie en verwanten en vergeven elkaar.

....  En dan op 27 maart is het Hari Raya Galungan en dat duurt tot Hari Raya Kuningan op 6 april. Dus ook deze hele periode kunnen we afschrijven als een "werkende" periode. Deze feestdagen worden volgens de Balinese kalander eens per 210 dagen gehouden en dan worden de straten versierd met veel zelfgemaakte ornamenten van palmbladeren opgehangen aan lange bamboestokken.

Maar eerst is het morgen Ogoh Ogoh. 
Inmiddels zijn in het dorp en de omgeving de poppen klaar voor gebruik. Dus met de kop erop want die ontbrak nog!


we zijn er klaar voor! 
1 opmerking:

Katrien en René zei

felices fiestas! en hou je stil morgen!!