vrijdag 22 maart 2013

kruidje-roer-me-niet

Het is weer een erg warme dag. Het net over half 4 en de zon heeft de temperatuur opgejaagd naar 34 graden. Daarbij is het ook behoorlijk zweterig. De wind is in geen velden of wegen te bekennen dus moeten we het maar doen met de nepwind van de ventilator. De luchtvochtigheid is 75%.
Vandaag heeft het internet weer een dieptepunt bereikt. Regelmatig is en blijft het hier een rampzalig traag gedoe. Maar we doen het er maar mee.
Rondom ons huis op de braakliggende stukken grond groeien en bloeien de gekste plantjes in het wild. Zoals ook het "Kruidje-roer-me-niet (Minosa pudica)". Dit plantje behoort tot de "vlinderbloemfamilie". Het is een kruidachtig plantje. Het grappige van dit plantje is dat het blad dichtgaat bij aanraking. Dit gebeurt alleen bij temperaturen boven de 18 graden en dat is het hier altijd. In de nacht zijn de blaadjes ook samengevouwen. Daarom wordt dit ook wel de slaapstand genoemd. De bewegingen worden mogelijk gemaakt door de bladscharnieren. Dat zijn zwellingen op de bladsteel.
onaangetast....
na aanraking...dichtgevouwen

Geen opmerkingen: