MALUKU

Van 30 november 2014 t/m 26 januari 2015 hebben we over gereisd over Maluku. Dit is één van de grootste en meest uitgestrekte provincies van Indonesië. De Molukken bestaan uit twee delen, het noorden (Utara) en het zuiden met de hoofdstad Ambon.
Wij zijn begonnen met onze reis in het noorden. Van Bali zijn we gevlogen, via Makassar, naar Manado op Sulawesi. De volgende dag namen we een vlucht naar Kao op Halmahera, het grootste eiland van de Molukken. Met de auto naar de plaats Tobelo. Voor de kust van deze havenplaats liggen een aantal prachtige eilanden zoals Kokara. Vlakbij de plaats Galela, noordelijk van Tobelo, staat een monument zijnde een deel van de in brand gestoken kerk, van het conflict tussen de Moslims en Christenen in december 1999. In Tobelo hebben we de speedboot genomen naar Morotai. Dit eiland is belangrijk geweest in de herovering van Indonesië op de Japanners in de  Tweede Wereldoorlog.
Generaal Mac. Arthur op Pulau Zum Zum
Generaal Mac.Arthur had op het eiland Pulau Zum Zum, net voor de kust van Morotai, zijn hoofdkwartier. Vlakbij Zum Zum ligt het schitterende Pulau Dodola, rust en witte stranden.
Pulau Dodola
Op Morotai hebben we een vlucht met SusiAir (12-zitter) kunnen boeken naar Ternate. Dit eiland is 100% moslim en dat o.m. merkbaar doordat er totaal geen alcohol verkrijgbaar is. Kota Ternate is een saaie havenstad met een paar prachtig gebouwde moskeeën. Langs de boulevard is het 's avond heerlijk viseten. Veel stalletjes bieden hun verse vis aan maar de prijs is niet echt goedkoop te noemen. Van Ternate is het een klein kwartiertje met de speed naar Pulau Tidore. Dit is een prachtig rustig eiland, ook wel het bloemeneiland genoemd.  De bevolking hier is ook volledig moslim. We hebben hier het hooggelegen Fort Tohula in Soasio en het bijzondere en authentieke bergdorpje Ada Lake bezocht. Terug naar Ternate voor de vlucht naar Ambon. Vlakbij het vliegveld Pattimura hebben we geslapen in een Guesthouse in het dorpje Laha want twee dagen later stond de vlucht met Garuda naar Langgur op de Kei-Eilanden op het programma. Maar eerst hebben we nog een toertje gemaakt over het eiland Leihutu met een bezoek aan Larike met de grote alen en Benteng Amsterdam. De Kei-eilanden hebben niet veel te bieden behalve de mooie natuur en de schitterende witte stranden. Ben je een liefhebber van wit poederzand dan is het prachtige Panjang Pasir op Kei Kecil een toppertje. Coaster Cottages is een mooi onderkomen aan dit strand.
Pantai Pasir Panjang op Kei Kecil
Na een week op de Kei's hebben we de grote Pelni boot genomen naar de Banda-Eilanden. Het varen met de Pelni is belevenis op zich. Reizend door Indonesië moet je dit een keer meegemaakt hebben. De drukte, de mensen, het geroezemoes op de kade, de overvolle boot. Geweldig!
met de Pelni naar Bandaneira
De Banda's zijn een moeilijk bereikbare bestemming. De enige manier om daar te komen is met de Pelni Boot vanuit Tual of Ambon. Heb je de tijd dan is een verblijf van twee weken op de vijf eilanden een prachtige ervaring. De eilanden Banda Kecil, Banda Besar, Hatta, Ay en Rhun (allen alleen te bereiken met een bootje) ademen nog steeds de sfeer uit van de VOC. Ze worden gekenmerkt door de vele Palabomen (nootmuskaat), Kenaribomen (amandelen) en Cenkebomen (kruidnagelen). De Banda's zijn ook bekend als de Specerij-eilanden. Naast deze Hollandse historie met o.m. Benteng Belgica en Benteng Nassau op Banda Kecil en Benteng Hollandia op Banda Besar, is Pulau Hatta een prachtige plek om te snorkelen. Op 50 meter van het strand met een Guestgouse ligt een geweldig rif met heel veel mooi koraal en gekleurde vissen, groot en klein.
de grote beschermde Napoleonvis (Pulau Hatta)
Na twee weken Banda's zijn we weer op de Pelni gestapt naar Ambon. Dit was de enige manier om hier weg te komen. Na 8 uur varen waren we in Ambon Stad om na twee dagen de bus te nemen naar Pulau Seram. Na een busrit van 24 uur waren we op onze bestemming....Sawai, gelegen tussen de jungle en de blauwe Seramzee. Genieten van het uitzicht en het lekkere eten in een bungalow op palen in het heldere water.
Sawai op Pulau Seram
Van Seram met een Toyota Kliang (auto met vijf zitplaatsen) naar Masohi op de zuidpunt van Seram. Vanaf hier in twee uurtjes met de speed naar Pulau Saparua. Een klein eiland ideaal voor een motorrit naar bijv. Goa Puteri Tujuh, een kleine grot met prachtige kleuren, Booi en Ouw.
Goa Puteri Tujuh
Van Saparua hebben we de marktboot genomen naar Ameth op Pulau Nusa Laut. We hebben daar geslapen in de enige, basic, accommodatie van het eiland. Vriendelijke mensen en om te snorkelen en te wandelen een prachtig eiland. In Sila staat de oudste protestante kerk van de Molukken.
Terug naar Kota Saparua. Vanuit Haria met een grote snelle boot weer terug naar Kota Ambon. De volgende dag met het vliegtuig naar Surabaya om daar de trein te nemen naar Banyuwangi op Oost Java. Hier zijn we met de ferry overgestoken naar Bali en zo naar huis in Yehkuning.

Het volledige verslag per dag met veel foto's van onze reis over de fantastische Molukken is te lezen op dit blog via het label "Maluku 2014/2015" aan de linkerzijde van ons blog. Het verslag begint met de laatste dag en eindigt met de eerste dag.

Geen opmerkingen: