WONEN

Yucca Dragon
In Benijófar aan de Costa Blanca in Spanje hebben wij 12 jaar met plezier gewoond en gewerkt.
het uitzicht

Zonsondergang in Benijófar

de straatzijde
==================================================
het dorpsplein van Benijófar
BENIJOFAR
Afgelopen zondag 16 januari 2011 heeft de gemeente Benijófar een prachtige wandelroute opengesteld. Een mooie wandeling van ongeveer 4,5 kilometer (te lopen in 1 ½ uurf) langs de rivier Segura. Onderweg is de mooie flora (diverse citrusbomen) en fauna (putters) te bewonderen en komt men langs het grote Arabische waterrad uit 1659 (la Noria). De route begint op de Plaza de la Constitution en via de camino de Orihuela langs de rivier Segura terug naar het dorp.
La Noria (gerestaureerd in 2006)
Benijófar is gelegen in de zuidelijke provincie Alicante, in het gebied Vega Baja del Segura en wordt bevloeid door deze rivier. Ongeveer 8 kilometer van de Middellandse Zee. Her is een gebied met een hoog agrarische belang van 85,18 Ha, een rijke bodem voor de teelt van citrusvruchten (sinaasappelen, mandarijnen en citroenen), groenten (artisjok, broccoli, aardappelen, enz..). 
De kavels langs de rivier zijn in de delen of divisies. De eerste zijn die tahullas op 1.185 vierkante meter, deze zijn verdeeld in 32 vadems. De kavels worden geïrrigeerd door een netwerk van aquaducten van Benijofar, ook wel "Sloten" genoemd. De vier kanalen zijn: de sloot van de Moral, het midden, de bovenkant en Pollera, allemaal gevoed vanuit de rivier Segura door middel van een waterrad (La Noria)
Het overtollige water gaat naar het vierde tevens belangrijkste kanaal “de Dief”. Een  netwerk van tal van slootjes, darmen genoemd, lozen drainagewater naar De Dief.
De rivier Segura is de kracht van de tuinen. La Noria brengt het water naar de sloten, die het verspreiden naar de tuinkavels. Langs de rechteroever van de rivier, kunnen we de watertoegang waarnemen van het oude grote waterrad en de aquaducten. De vier moeders sloten brengen het water in de tuinen. In aanvulling op de watervoorziening bestemd voor de irrigatie zijn er de waterreservoirs, de zogenaamde Azarbetas of kleine Azarbes.
Het Arabische waterrad is gelegen in een bocht aan de rand van het dorp, aan de rechter oever van de rivier Segura, gebouwd met stenen muren in de midden van de eeuw XVII (1659 Het is het symbool van onze tuinen en dorp. 

============================================
                            wonen in 
                    Yeh Kuning 
                    op West Bali


de straatzijde
aan de voorzijde met het tuinpad gemaakt van natuursteen uit Singaraja


het heerlijke ongerepte strand
de vissersbootjes
de tuinpoort
de lotus in de tuin


een phaelenopsis
de gazebo - een oase van rust