zaterdag 21 april 2018

Tanjung Puting

20 april 2018, vrijdag
Het is 05.30 en we worden gewekt door een concert van vogels. We hebben goed geslapen. De klamboe heeft zijn werk goed gedaan. Iedereen is buiten gebleven. Het heeft de gehele nacht geregend. Nu is het droog maar de lucht is donkergrijs dus komt er meer regen. Het ontbijt is pancakes en brood met geraspte kaas. We spoelen het weg met thee en koffie.
Vandaag varen we eerst naar het gebied van Pondok Tangui waar King Doyok de scepter zwaait. Pondok betekent: huis in de jungle en Tangui: hoofddeksel van de lokale boer. Op deze plek zijn er maar vier naar de voederplaats gekomen. Ze komen van ver en als ze geen zin hebben dan komen ze niet. Na een uur bij het voederplatform geweest te zijn lopen we terug naar de steiger waar de boot ligt. Eerst een uurtje verder de jungle in varen en dan leggen we aan om te lunchen. Ibu (de kokkin) heeft rendang gemaakt met groenten en rijst. Na het eten varen we verder naar het grootste en oudste platform Camp Leakey, opgericht in 1976.
Het weer is toch opgeklaard en het is zonnig. We hebben geluk. 
Camp Leakey ligt stroomopwaarts nog verder in de jungle. Van de aanlegsteiger naar de voederplek is het ongeveer drie kilometer lopen, eerst over een lang houten vlonder en later door het dichte oerwoud. Chris neemt een ander pad dan de andere gidsen. We slingeren ons over een pad met boomstammen en grote wortels. We zien wilde orchideeen, helaas niet in bloei, en vleesetende planten. En ineens geritsel boven ons....een Gibbon die ons vergezeld naar de voederplaats van de Orang Utan. Daar schuift hij aan op het eetplatform.
Totaal zijn we met de gidsen erbij met twintig mensen om de Orang Utan gade te slaan. Hoog in de bomen zwiepen ze van de ene naar de andere tak, of het ze geen moeite kost. De eerste draagt een baby van twee maanden. Ze springt op het platform en doet ze goed aan de berg bananen die even ervoor door de rangers daar is neergelegd. We blijven daar tot vier uur en lopen volledig doorgezweten terug naar de boot. Voor de Orang Utans is het nesttijd en voor ons is het mooi geweest. Op Camp Leakey wonen 30 Rangers. Op de lokatie Gundel 12 en op Pondok Tangui 5 rangers.
Het is de gehele dag mooi weer geweest maar bij het aanleggen van de avondsteiger begint het te regenen. Bij dit steiger zijn geen krokodillen dus kunnen we badderen in de rivier. Met zijn allen, behalve Jac. die neemt een douche, met ingezeepte koppies het frisse gele water in. 
De avond valt en het regent weer keihard. Nog een half uurtje en dan wordt het avondeten op tafel gezet. Het was een geweldige dag met de Orang Utan, vogels, vlinders en planten.

Geen opmerkingen: