maandag 30 april 2018

Kakaban en Sangalaki

Maandag 30 april 2018
Afgelopen nacht waaide en regende het keihard. De daken hier zijn van ijzeren platen en maken dan veel herrie. Het leek wel of er duizenden kippen liepen te pikken op dak. Toch lekker geslapen en weer vroeg op voor een nieuwe dag.
Het vierpersoons speedbootje doorklieft de onrustige golfslag van de oneindige zee. We stuiteren en bonken richting het eilandje dat aan de einder zichtbaar is. De nasi goreng, het ontbijt van deze dag, heeft de behoefte buiten de deur te gaan kijken maar ziet daar toch van af. 
De billen hebben het stevig te verduren maar geven geen krimp.
Wij bezoeken vandaag twee onbewoonde eilanden van de archipel. Na een uurtje varen we het eiland rechtsom en ineens wordt de zee rustig. Om te zeggen vlak....nou nee dat niet. We leggen aan bij de pier van Pulau Kakaban en klimmen omhoog. Dit koraaleiland (atol) heeft een zoetwater binnenmeer waar heel veel niet stekende kwallen in zwemmen. We gaan ze eens even gezelschap houden. Maar eerst een steile houten trap overwinnen door de jungle naar het meer. Heel bijzonder dat ze op je af komen en niet prikken. Heel vredig bewegen ze in het heldere water.
We lopen terug naar de steiger. Het is  inmiddels rond het middaguur en het is etenstijd. We maken onze stikkezak open om ons portie gele rijst met vis te verorberen. Een banaan maakt de lunch compleet. We buiken nog wat uit en duiken het water in om ons met stroom mee te laten drijven over het onderliggende koraalrif. Het is prachtig. Veel koraal en ook veel vis. We worden door het bootje weer teruggebracht naar de steiger voor een kleine rustpauze.
Ons speedbootje wordt door stuurman Erwin weer op gang  geslingerd om naar Manta Point te varen. Weer moeten we een stuk ruige zee overwinnen. Als we geluk hebben dan zien we manta’s en dat geluk hebben we vlakbij de boot. We duiken het water in en kunnen hem of haar goed spotten. Helaas is hij of zij te snel voor een foto. Vanaf de boot zien we nog mantasilhouet net onder het wateroppervlak. We varen door naar het volgende eiland Pulau Sangalaki. Daar is onze volgende snorkelplek. Het is weer prachtig. We dobberen op ons gemakkie boven het kleurrijke koraal en zien veel vissen. We doen later nog een derde “snorkel” en varen terug over een strak vlakke zee die een stuk relaxter aanvoelt dan die van vanmorgen. 
Het is vier uur in de namiddag en we stappen met een voldaan gevoel en een rooie kop van het  speedbootje op het steiger van de Homestay. We kijken terug op weer een prachtige dag. Geen opmerkingen: