donderdag 4 mei 2017

De taxi op Bali

Met dank aan Denise van Rijswijk die dit artikel op haar blog heeft geschreven.


Op Bali is het reizen met het openbaar vervoer geen optie.  Als je geen auto of brommer wilt huren ben je al snel aangewezen op taxi’s en privé chauffeurs. Gelukkig kent Bali een ongekende hoeveelheid taxibedrijven. Het is eenmaal op het eiland zelf lastig te bepalen wat de beste of voordeligste optie is. In dit artikel wil ik je graag een inzicht geven in wat mij goed bevallen is op Bali en de zaken waar je op moet letten als je met de taxi wilt reizen. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 

De Taxi’s en opdringerige chauffeurs in Bali

Of je nou een restaurant uitloopt, van het strand afkomt of na een vlucht van 16 uur net de schuifdeuren van het vliegveld door bent gelopen, overal word je aangesproken door taxichauffeurs. In sommige gevallen zijn deze taxichauffeurs tamelijk opdringerig en word je nogal onder druk gezet. Op sommige plekken drukte ze ons zelfs de autosleutels al in de handen om ons te overtuigen mee te gaan. Ook pronken ze met het merk van de auto’s om je te over te halen. Rustig en kalm blijven is dus het belangrijkste. Je bent namelijk niet verplicht in te stappen bij de eerste de beste taxi die aankomt rijden.


Blue Bird taxi’s met meter

Om met het belangrijkste te beginnen, er zijn in principe twee manieren waarop de taxi’s op Bali werken: mét meter en zonder meter. Het grootste Balinese taxibedrijf die een prijs per meter berekend is Blue Bird. De typerende uitstraling wordt veelvuldig gekopieerd door andere taxi’s die juist niet met meter rijden en ook vaak andere (lees hogere) tarieven rekenen. Goed opletten dus! Hieronder zie je op de bovenste afbeelding een echte Blue Bird Taxi. De taxi op de afbeelding eronder lijkt er heel veel op maar behoort niet tot de Blue Bird Group. Een copycat dus!

 

Waar moet je op letten bij het bestellen van een Blue Bird taxi?

 

– 24/7 kun je een taxi bestellen door te bellen naar +62 (0) 361 701 111. Je kunt ook online een Blue Bird taxi boeken. Dan weet je zeker dat je een échte Blue Bird taxi hebt.

 

– Blue Bird’s zijn te herkennen aan een aantal punten: de auto’s zijn lichtblauw, de tekst Blue Bird Group staat in witte letters op de voorruit, op de zijkant van de deur staat “Bali taxi” in donkerblauwe letters en op het dak staat een Blue Bird vogel afgebeeld.

 

– Een Blue Bird taxi rijdt ALTIJD op meter en de teller staat op IDR 6.000 als de meter aangaat. Dit is namelijk het starttarief. Check dus of deze aanstaat!

 

– Alle officiële chauffeurs hebben een Blue Bird pas. Vraag hiernaar bij twijfel.

 

– In de auto staat een Taxi ID nummer dat begint met “RB” of “VV”. Mocht de chauffeur naar jouw mening niet veilig genoeg rijden, dan kun je hier melding van doen.

 

– Zorg dat je genoeg kleingeld bij hebt want veel chauffeurs kunnen niet wisselen of doen juist net alsof ze niet kunnen wisselen.

 

Blue Bird Group is een populair en betrouwbaar taxibedrijf dus dat is een fijn idee als je de auto instapt. Voor de kortere ritten (minder dan 30 minuten) zou ik zeker een Blue Bird taxi adviseren, het scheelt je een hoop gedoe met onderhandelen en vaak zijn ze redelijk goedkoop. Al is een Uber vaak nog goedkoper maar daarover lees je verderop meer.

 

Blue bird taxi Bali met meter

Een échte Blue Bird taxi in Bali.

 

Fake Blue Bird taxi in Bali

Een nepperd!

 

Taxi’s zonder meter

De taxichauffeurs die je op straat aanspreken rijden 9 van de 10 keer niet op meter. Met hen maak je van te voren een prijsafspraak. Omdat zowel de prijs als de valuta anders is op Bali kan het best lastig zijn om te bepalen hoeveel een ritje gaat kosten. Je kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat de eerste prijs die ze noemen veel te hoog is. Zonder onderhandelen ben je dus eigenlijk dief van je eigen portemonnee.

 

Na fanatiek afdingen kun je soms 40% tot wel 50% minder betalen. Absoluut de moeite waard dus! Voor langere ritten kan het interessant zijn om deze taxi’s te gebruiken omdat je kan onderhandelen. Ik zou je dan ook adviseren om juist voor deze ritten (bijvoorbeeld vanaf het vliegveld naar Ubud) een taxi zonder meter te nemen.

 

Let op: Zorg ervoor dat je altijd een afspraak over de prijs maakt zodat je niet bij aankomst een bizar hoge rekening krijgt en check altijd even de licentie van de chauffeur.

 

Benieuwd naar wat jouw rit op Bali gaat kosten? Check dan deze handige rekentool voor taxiritten in Bali. Dit zijn de gemiddelde prijzen die de locals ook betalen. Ik heb deze tool zelf ook gebruikt en het heeft mij absoluut geholpen om een goede prijs te bepalen. Voor vertrek heb ik bijvoorbeeld al uitgezocht wat de prijs voor een taxi van Denpasar naar Nusa Dua of Ubud ongeveer mag kosten. Het geeft je een flink voordeel tijdens het onderhandelen.

 

Een Uber bestellen in Bali

Zelf heb ik meerdere keren een Uber op Bali geboekt en dit is mij zeer goed bevallen. Dit is vooral handig voor korte ritjes. Via de App geef je aan waar je heen wilt en vervolgens zoekt hij naar de dichtstbijzijnde beschikbare Uber chauffeur. De prijs voor je rit wordt van te voren vastgesteld en dit bedrag wordt van je creditcard afgeschreven. Tevens kun je als Uber gebruiker je chauffeur een waardering meegeven (1 tot 5 sterren), een zeer goede motivatie voor de bestuurder omdat hij met een hogere waardering sneller een rit toegewezen krijgt.

 

Handige functie: Als de taxirit bevestigd is kun je de chauffeur via de App volgen. Je weet dus precies wanneer de taxi voor komt rijden! Gezien de lage ritprijzen is het wel zo netjes om de chauffeur na de rit een goede fooi te geven.

 

 

Het gevaar en de nadelen van Uber op Bali

De Uber taxi’s op Bali begeven zich nogal in een grijs gebied. Het wordt door de overheid nog getolereerd maar er zijn veel tekenen dat dit niet heel veel langer het geval zal zijn. Uber’s zijn namelijk spotgoedkoop (vele malen goedkoper dan de Blue Birds) en ongelofelijk eenvoudig te regelen via de App. Zware concurrentie dus voor bestaande taxibedrijven.

 

Helaas worden Uber chauffeurs regelmatig bedreigd door traditionele taxichauffeurs, wat ertoe heeft geleid dat het lastig is om in de populaire bestemmingen een Uber te regelen. In Nusa Dua kon ik bijvoorbeeld geen Uber bestellen omdat ze daar niet mogen rijden. Laat dus vooral niet merken dat je met een Uber reist want het wordt helemaal niet op prijs gesteld. Mocht iemand er naar vragen, dan kun je het beste zeggen dat je op je privé chauffeur of gids staat te wachten.

 

Bij de Tegallalang rijstvelden hangt onderstaand bord. Opgehangen door chauffeurs die zich verenigen en groot tegenstanders van Uber taxi’s zijn. Hoewel ik mij kan voorstellen dat de traditionele taxi chauffeurs niet blij zijn met de ontwikkelingen, vind ik wel dat ze mee moeten gaan met de tijd. Voor toeristen is het nou eenmaal veel fijner om via een App een taxi te bestellen. Zeker als je het gevoel krijgt dat je door een groot deel van de andere taxi’s die er rijden opgelicht wordt. Het bedreigen van Uber chauffeurs gaat natuurlijk sowieso veels te ver.

 

Het gemak van Uber, de zekerheid over de prijs en de vriendelijkheid van de chauffeurs heeft mij er van overtuigd deze dienst vaker te gebruiken voor korte afstanden in Bali. Goedkoop! Een echte aanrader dus voor zolang het nog mogelijk is!

 

 

Bestel een taxi op Bali met Grabtaxi

Naast het digitaal bestellen van een Uber kun je ook een taxi bestellen met Grabtaxi. Het werkt ongeveer hetzelfde en het is tevens een stuk goedkoper dan de Blue Bird taxi’s. Het enige verschil met Uber is dat je de chauffeur cask kunt betalen. In tegenstelling tot Uber heb je voor deze dienst dus geen creditcard nodig. Er is bijna altijd wel een chauffeur in de buurt van de populaire bestemmingen, dus je hoeft nooit lang te wachten. Dowload voor vertrek dus alvast even de Grabtaxi App als je hiervan gebruik wilt maken.

Ook het gebruik van Grabtaxi wordt niet op prijs gesteld door lokale taxichauffeurs. Houd hier dus rekening mee!

 

 

Een privé chauffeur met auto huren

Het verkeer in Bali is druk en overweldigend. Persoonlijk zou ik er zelf dus geen motor of auto huren. Veel fijner is het om rondgereden te worden door iemand die weet hoe die een weg kan banen door de chaos. Natuurlijk kun je via je hotel of via verschillende touroperators een excursie boeken, maar mocht je een dag of een halve dag zelf op pad willen gaan en het eiland willen verkennen, dan is het veelal goedkoper om een privé chauffeur te huren. Vaak kan dit met of zonder gids.

 

De kosten voor een eigen auto of busje met chauffeur bedraagt veelal 500.000 IDR per dag. Omgerekend is dat nog geen €35,-. Dat is inclusief benzine en parkeerkosten. Spotgoedkoop en super handig voor als je wat verder het eiland in wilt trekken. Op sommige plekken is het namelijk best lastig om een taxi terug te vinden. Het voordeel van een privé chauffeur is dat die gewoon op je wacht en je zo alle mooie plekjes van het eiland kan laten zien. Je zit dan ook niet vast aan een bepaalde route of excursie. 

Geen opmerkingen: