Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

maandag 28 december 2015

naar Bali in 2016

Voor degenen die in het nieuwe jaar voor de eerste keer naar Bali op vakantie komen hebben wij wat bruikbare tips.

Paspoort en visum
Om het land binnen te komen heeft men een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is. Tijdens de vlucht krijgt men een inreisformulier dat tot het vertrek in het paspoort blijft. Als toerist kunt u maximaal twee maanden in het land verblijven. Naast een geldig paspoort heeft u ook een visum nodig. Bij een verblijf tot maximaal 30 dagen kunt u dit visum bij aankomst op het vliegveld Ngurah Rai in Denpasar kosteloos verkrijgen. Dit gratis visum kan niet worden verlengd, dus verblijft u langer dan 30 dagen in Indonesië, dan dient u het visum al vóór vertrek te regelen via de Indonesische Ambassade in Den Haag.

N.B. Het gratis visum bij aankomst geldt voor 5 luchthavens: Denpasar, Jakarta, Medan, Surabaya en Batam.






Acclimatiseren

Het klimaat is tropisch en dat betekent rond de dertig graden met een hoge luchtvochtigheid. Gun jezelf de tijd om te wennen aan het klimaat, de drukte op straat, het geld, eten en drinken en laat je niet gek maken door allerlei aanbieders van transport en souvenirs. Geef jezelf een paar dagen om rond te kijken en de Balinese atmosfeer tot je te nemen. Ga je eerste excursie doen als je een beetje gewend bent aan de omstandigheden. De zon is meedogenloos dus ga niet in de zon liggen op het heetst van de dag. Zoek de schaduw op en geniet! En om uitdroging te voorkomen is het belangrijk veel water te drinken.
Een mens transpireert meer als dat hij of zij in de gaten heeft. Neem jezelf in acht en doe rustig aan of zoals ze hier zeggen "pelan pelan". 
Taxi's
De goede taxi’s zijn herkenbaar aan de blauwe kleur met aan de zijkant een blauwe vogel. Bij aankomst op het vliegveld Ngurah Rai is er bij uitgang aan de rechterkant, een desk van de Blue Bird Taxi’s. De prijzen per bestemming staan vast. Daar betalen en na ontvangst van het bonnetje meelopen met de chauffeur die herkenbaar is aan zijn blauwe batikshirt. Bij aankomst op de bestemming wil de chauffeur nog wel eens om extra geld vragen. Dit niet geven want u heeft al betaald.
Als je Bali niet kent dan is de kans groot dat je belazerd wordt. Om dit te voorkomen is het beste eerst een paar keer een Blue Bird taxi nemen. Deze taxi’s hebben een meter. Let op dat ze die aanzetten. Dan weet je de prijs en dan kan je ook andere taxi’s uitproberen. Spreek de prijs af voordat je instapt anders heb je een probleem bij het uitstappen. Schrijf het desnoods op en laat je notitie zien aan de chauffeur en als die goedkeurend knikt dan vertrekken. Dit geldt ook als je een dagtrip gaat maken met vervoer dat aangeboden wordt in de straat. Een dagprijs van RP 600.000 per auto is acceptabel.

 
Geldautomaat
Als je geld wilt pinnen bij een van de vele geldautomaten (ATM) let dan op het volgende. Haast alle ATM komen standaard met een bedrag van 500.000Rp. Maar je kan meer pinnen. Kies voor "Other Amount" en vul zelf het bedrag in. Bij een ATM die biljetten van 100.000rp geeft is dit 2.000.000rp (2 miljoen), voor een ATM met biljetten van 50.000rp is dit 1.000.000rp (1 miljoen) Bij de ATM van de BCA bank is dit zelfs 2.500.000rp en 1.250.000rp. Op de ATM staat bovenop aangeven welke biljetten je krijgt.



Geld wisselen
Als je geld wilt wisselen, en zeker wat grotere bedragen, ga dan niet naar een bank of een van de wisselkantoortjes, u krijgt daar altijd een slechte koers. Pak de taxi en rij naar Kuta Central of Sunset Road. Dit zijn twee betrouwbare wisselkantoren herkenbaar aan het rood/blauwe logo.
Ook in Sanur zit een betrouwbaar wisselkantoor herkenbaar aan de lichtkrant met de koersen. Dit zijn de werkelijke koersen.
Er zijn veel geldaanbieders maar die zijn vaak onbetrouwbaar omdat de aangegeven koers exclusief kosten is. Deze kosten krijg je pas te horen bij het aanbieden van je te wisselen geld.
een onbetrouwbare geldwisselaar...met de hand geschreven en de kosten niet duidelijk


dit is het goede en betrouwbare wisselkantoor
Afdingen 
In de Shopping Malls en grote winkels is afdingen niet aan de orde maar vooral op de markt en in de winkeltjes langs de straat is afdingen heel normaal. Vraag eerst naar de prijs en doe een tegenbod op ongeveer 1/3 van de prijs. Dus als ze RP 300.000 vragen begin dan met RP 100.000. En denk goed na of de prijs het wel waard is. Vaak zit je achteraf met waardeloze rommel. Bevalt de prijs je niet, loop dan gewoon weg. Als ze je terug roepen hebt je de goede prijs geboden. Zo niet dan is uw bod te laag. Maar geen nood, 10 meter verderop zit wel weer een winkel die ook hetzelfde verkoopt.
Als je iets koopt laat dan de verkoper nooit in je portemonnee kijken en er geld voor je uithalen. Als je nog nooit in Indonesie bent geweest dan loop je de eerste dagen altijd moeilijk te doen met al die biljetten. Houdt je portemonnee goed verborgen en stop wat losse briefjes in een broekzak. Betaal daar kleine bedragen mee. Laat nooit al je geld zien.

Autohuren
Huur je een auto en moet je benzine tanken, let dan goed op dat de pompbediende de teller op nul zet. Vaak hangen ze onder het mom van een grapje gelijk de slang in de tank, terwijl ze net daarvoor nog enkele brommers voorzien hebben.
Autohuren kan op diverse manieren. Via internet of op het vliegveld. De prijzen lopen sterk uiteen. Vooral de bekende bedrijven zoals Hertz en Avis zijn behoorlijk aan de prijs. Een prima goedkopere optie is om te huren via Balicarfinder in Ubud. Reserveren via internet, zij brengen de auto op het vliegveld en u betaald daar met contante dollars. De huurprijs is inclusief verzekering met een eigen risico van 300 US Dollar. Als je weer vertrekt dan komen ze de auto weer op het vliegveld of andere lokatie, ophalen. 
Bijna overal dien je parkeergeld te betalen. Dit is RP 2.000 of Rp 3.000 voor een auto en RP 1.000 voor een motor. Bij de grote toeristische trekpleisters is dit RP 5.000 voor een auto. Betaal dus nooit meer dan RP 5.000
http://www.balicarfinder.com

Souvenirs
Van schoenen, tassen en kleding is op Bali heel veel te koop. 95% van de bekende merken is allemaal nep behalve bij de officiële winkels maar daar zijn de prijzen ook westers.
Heb je eenmaal toch iets gekocht wat niet origineel is en daar is later iets mee dan kan je de garantie wel vergeten.
Heb je geen zin om veel tijd te stoppen in het kopen van souvenirs dan zijn de grote Oleh Oleh winkels een uitkomst. Zij hebben het complete Balinese aanbod aan souvenirs in een grote winkel. Elke taxichauffeur weet wel zo’n winkel te vinden.
Ook bij de Supermarkt Hardys in Sanur is een groot aanbod. De souvenirs in de shoppingmalls zoals Discovery en Bali Galleria zijn duur. Voor de echte souvenirs zoals houtsnijwerk ga je naar het dorpjes rondom Ubud. Daar betaal je nog aantrekkelijke prijzen. Niet in Ubud zelf want daar betaal je aanzienlijk meer. Regel een auto met chauffeur en ga een dag rondrijden door deze dorpjes.
Eten
De Balinese keuken kan heel erg pittig zijn. Ben je een liefhebber van heet eten dan is dat geen probleem maar als je de pepers niet kan verdragen dan kan dit heel vervelend zijn voor de stoelgang. Als je eten bestelt vraag dan altijd of het "pedis" is want het staat heel vaak niet aangegeven. Het goedkoopst kan je eten op een krukje in één van de stalletjes (warungs) langs de straat of op de "pasar malam" (avondmarkt). In de restaurants betaal je beduidend meer maar dan zit je wel op een stoel.

De koffer
Ga je voor de eerste keer naar Bali neem vooral niet te veel kleding mee in je koffer. Alles is hier zo goedkoop dat aan het einde van de vakantie de kans bestaat dat je met overgewicht of een te kleine koffer komt te zitten. Beter is het om hier wat goedkope korte broeken en t-shirts te kopen en die aan het eind van de vakantie weg te geven aan arme kinderen, zodat je voldoende ruimte hebt in je koffer voor souvenirs en kleding die je niet weg wilt geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten