Translate our blog in your language.

Onze komende reis vanaf 3 mei

Onze komende reis vanaf 3 mei
Vanaf 3 mei: Noord Thailand, Laos en Cambodja (klik op de foto voor het reisverslag)

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?
Wij zijn Henk en Jacqueline en wonen sinds 2012 op Bali. Wij gaan graag op ontdekkingsreis in Indonesie en andere landen in Azie

Welkom op ons blog

Welkom op ons blog

Aantal pageviews t/m vandaag

Aantal pageviews t/m vandaag

Totaal aantal pageviews t/m vandaag

Hot news

Een mijlpaal: Woensdag 23 december 2020
300.000 vieuws.

Translate our blog in your language

vrijdag 24 juli 2015

Kuningan

Hari Raya Kuningan betekent het einde van de Galungan vakantie. Het wordt elke 210 dagen gevierd 10 dagen na Hari Raya Galungan.
De Balinezen geloven dat Hari Raya Kuningan de dag is waarop hun voorouders terugkeren naar de hemel na een bezoek aan de aarde tijdens het Galungan feest. Ze maken offers die worden gegeven aan de voorouders op hun afscheidsdag. Het aanbod omvat vergeelde rijst (Kuningan is afgeleid van het woord Kuning dat geel betekent), dat wordt geplaatst in een kleine "bowl" gemaakt van kokos bladeren. Andere veel voorkomende offers zijn zaden, vis en fruit zoals papaya en komkommer. De gele rijst is het symbool van dankbaarheid mens jegens God voor al het leven, vreugde, rijkdom, gezondheid en voorspoed. De schalen zijn versierd met een kleine cijfers van de schaduwpoppen van de engelen die vreugde en welvaart brengen naar de aarde.
Er wordt ook gezegd dat op Kuningan dag Ida Sang Hyang Widhi (God) de zegen geeft van de welvaart voor de hele wereld. Veel mensen geloven dat de viering moet worden gedaan voor de middag, voordat goden en godinnen terugkeren naar de hemel.

De dag vóór Hari Kuningan is het traditie dat er in de vroege morgen een varken wordt geslacht. Zo ook in het dorp Yehkuning waar wij wonen. Om acht uur vanmorgen werd ik opgehaald door onze tuinman Pakgede om een varken te gaan slachten bij iemand in een straat verderop. Het dier stond in een hok te wachten op zijn laatste uur. Eerst werden haar poten bij elkaar gebonden en om de snuit een stuk touw om het immense gekrijs te verstommen. Daarna werd ze aan een paal gebonden en naar een tafel gebracht. De plek waar het mes gaat komen wordt gereinigd en besprenkeld met heilig water. Met de nek over de rand werd een groot mes in de nek gestoken door Pakgede zodat ze volledig kon leegbloeden. Daarna werd het levenloze varken op de grond gelegd. Met in brand gestoken gedroogde palmbladeren werden door vier mannen de haren weggebrand. Daarna kon het schoonmaken beginnen met het afkrabben van de huid met een groot mes, een stuk dakpan en schurende stenen. Na de overtuiging dat alles van de huid was weggekrast werd het dier gewassen met afwasmiddel en water. Het zwarte varken was inmiddels een wit bonk vlees geworden. Het mes ging erin en na het ontdoen van de in gewanden ging eerst de kop eraf en werd het het in stukken gesneden. Met 21 dorpelingen is het varken betaald. Per deelnemer RP 100.000. Het vlees werd onder de deelnemers verdeeld. Ook wij kregen ons portie maar dat hebben we als Kuningan-bonus geschonken aan onze tuinman Pakgede en onze poetsvrouw Wayang. Ongetwijfeld zal er vandaag of morgen klaargemaakte stukjes vlees worden bezorgd door Wayang als ze komt offeren bij ons huis.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten