woensdag 7 januari 2015

Rare wormen

5 jan. 2015
We hebben het prima naar ons zin op Ai. Het ruisen van de zee gaf ons een heerlijke nachtrust maar meneer de Haan maakte daar heel vroeg een eind aan. Onze eerste gedachte was: "Vanavond gaat ie aan het spit". Maar het zal wel weer vis worden want hij loopt nog vrij rond. Het is net na het ontbijt, twee warme broodjes met "inside" hoe kan het ook anders....nootmuskaatjam, dat de zee rustig oogt om te gaan snorkelen. Het is laag water en dus kunnen we een heel eind overbruggen door te lopen naar het rif. Op de rand van het rif is de golfslag zo stevig dat we besloten het niet te doen. We wachten tot het water hoger is en de golfslag minder. Misschien later op de dag. We zijn naar de andere kant van het eiland gelopen om daar het "het lange strand" te zien.
Een prachtig strand waar alleen een local te zien was die naar van die dikke wormen zocht om te eten. Hij liever dan wij. Het schijnt een delicatesse te zijn. José, onze Spaanse buurman in het Guesthouse, bevestigde dat. Terwijl hij dit stond te vertellen sijpelde het water uit zijn mondhoeken. Dan zullen ze wel erg lekker zijn! Na de lunch hebben we opnieuw geprobeerd om te snorkelen. Het water stond inmiddels hoger dus moesten we zwemmen naar het rif. De stroming zorgde ervoor dat we twee slagen vooruit en één slag achteruit gingen. Dat schoot niet echt op dus hebben we het opgegeven en zijn op het strand gaan zitten. Morgen weer een poging. De middag hebben we volgemaakt door een lange wandeling te maken door de mooie natuur met z'n hele oude kenaribomen en palabomen. Pala is nootmuskaat en kenari zijn amandelen. Onderweg kwamen kinderen ons tegemoet die gevallen pala- en kenarinoten aan het zoeken waren. De nootmuskaat, ook wel het VOC goud genoemd, brengt RP 150.000 per kilo op en dat is toch een aardige verdienste.
Info
Transport: dagelijkse lokale boot van Bandaneira naar Pulai Ai: RP 40.000 pp
Vertrek 11.00 uur.
Terug naar Bandaneira 07.00 uur
Accomodatie: Guesthouse Alfredo van Ibu Iliani, 3 kamers
prima schone kamers met zeezicht, incl. 3 maaltijden RP 250.000 per persoon/per nacht
Telefonisch niet bereikbaar dus gewoon naar Ai varen en kijken of ze een kamer heeft.
Vanaf de aanlegsteiger rechtsaf het betonpad volgen tot de school. Daar iets voorbij ligt het Guesthouse aan een onverhard pad.
Het strand is bereikbaar met een stenen trap en het rif ligt 200 meter recht voor de deur.
De local met zijn vers gevangen wormen
Men zegt dat het een delicatesse is.
Aan het einde van het "lange strand"
Nootmuskaat en kenari zoekende kinderen
De prachtige natuur van Pulau Ai met veel erg oude Kenaribomen

Geen opmerkingen: