zaterdag 3 januari 2015

Oudejaarsdag op Pulau Hatta

31 dec. 2014
Weer een nieuwe dag maar wel de laatste van het jaar. We zijn op Hatta, een eiland zonder telefoon, gelegen ten zuidoosten van Banda Besar. We zijn vroeg wakker en er is helemaal niemand te zien in Guesthouse Tiara. Volgens de tips en de mensen van Tiara is er recht voor de deur prachtig te snorkelen. Gistermiddag tijdens mijn middagdutje is Jacqueline op verkenning geweest. Niets te zien behalve zeegras. Misschien is ze wel naar de verkeerde richting gezwommen. Dus vandaag dan maar linksaf ipv van rechtsaf. Ook alleen maar zeegras. We zijn via het strand naar de andere kant van het strand gelopen. Hiet staat Guesthouse Vitalia van PakSofian. Een veel leukere plek. Wij vragen of er hier te snorkelen valt. Het antwoord was heel duidelijk: "Het is prachtig hier". Wij de bril opgezet en de zee in...en inderdaad...schitterend koraal en veel vissen. Er is is nog een kamer vrij. Wij teruggelopen naar Tiara, onze spullen gepakt...nog steeds niemand te zien...geld op tafel gelegd met een briefje en weer terug naar Vitalia. We zitten hier met z'n zessen. Twee uit Duitsland en twee uit Zwitserland. Zo valt er ook nog wat te kletsen. Eerst maar even de zee in want die onderwaterwereld lokte ons. Na een uurtje snorkelen stond de middagdis al te wachten op ons. Gebakken vis met groente en rijst. Het is overal hetzelfde, vis en altijd weer die vis,  maar het smaakte wel. Later in de middag zijn we weer onder water gaan kijken. Recht vanuit de voordeur begint de drop-off van het rif. Wij hebben het rif zuidwaarts gevolgd met de stroming mee. En wat we gezien hebben is fantastisch. Prachtig onaangetatst koraal. Zelfs hele grote Napoleonvissen kwamen ons tegemoet. 
Het is rond vijven en Sofian heeft de generator aangezet. Tot negen uur hebben we stroom en dan gaat ie uit. Dus snel alle opladers in het enige stopcontact met een doos. Plaats genoeg voor alles wat opgeladen moest worden. We hebben vier flessen bier kunnen ritselen want dat is schaars hier in de moslimgemeenschap. Maar alles is te regelen, zelfs bier.
In plaats van een goede fles rode Rioja bij het avondeten werd het een gewone fles Bintang. Smaakte ook goed. "Jongens het is tegen negenen en Sofian zal zo wel de generator uitzetten...tanden poetsen en te bed".
We hebben nog nooit zo'n oudejaarsavond meegemaakt.....geen oud-en nieuw gevoel, geen vuurwerk, geen bubbels, geen Balinese knallen met carbiet, geen spaanse druiven, geen toastjes met brie, geen oliebollen en heel vroeg te bed. Morgen een nieuw jaar met nieuwe avonturen.
Info:
Pulau Hatta.
Bereikbaar met een publiek bootje (één uur varen) vanuit Bandaneira
Guesthouse: Vitalia van Sofian in Kampung Lama
Of het erg basis Guesthouse Tiara in Kampung Baru. Zelfde prijs als Vitalia.
Niet bereikbaar per telefoon. Er naar toe gaan en kijken of er slaapplaats is.
Prijs: RP 150.000 per persoon, per nacht incl.  3 maaltijden
Snorkelen: het rif ligt ligt recht voor deur op 50 meter zwemmen.
Guesthouse Vitalia in Kampung Lama op Pulau Hatta
De grote Napoleonvis

De kinderen van het dorp maken pret in het water
Prachtig koraal en kleurige vissen

Geen opmerkingen: